Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LIBYEN

EU-avtal med Libyen får kritik

Publicerat torsdag 24 februari 2011 kl 13.37
"Mycket naivt att tro på en förbättring"
(4:48 min)
Jesús Alcalá.

Trots att situationen för flyktingar i Libyen har varit mycket svår under lång tid, inleddes för några månader sedan ett kontroversiellt samarbete kring migration mellan EU och Libyen. Så sent som i höstas reste Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström och hennes kollega Stefan Füle till Libyen, och kom hem med ett avtal där Libyen utlovades 50 miljoner euro under tre år. Avtalet innebar bland annat effektivare gränskontroller. En kritiker är juristen och författaren Jesús Alcalá, som tycker att Sveriges tal om mänskliga rättigheter blivit tom retorik.

Cecilia Malmström sade när avtalet tecknades att det innebar ett framsteg, eftersom Libyen för första gången nämnde frågor om internationellt skydd och grundläggande rättigheter för flyktingar.

Med den nuvarande situationen i Libyen ställs avtalet i ett annat ljus. Cecilia Malmström kommenterade det i SVT:s Aktuellt:

– Det här är ett land som är grannland till EU, där det bor massor av människor, och där det finns mellan en och en och en halv miljon migranter, och UNHCR bedömer att kanske 9000 av dem är flyktingar. Jag har varit i de här flyktinglägren, och det är fasansfulla omständigheter. Och då kan man ju antingen tycka att man inte ska göra någonting, eller så kan man försöka, säger Cecilia Malmström.

Men kritikerna är många. En av dem är juristen och författaren Jesús Alcalá.

 – Det är mycket naivt, om jag ska uttrycka mig diplomatiskt, att tro att det skulle bli en förbättring när man överlåter hanteringen av asylfrågor till en diktatur som Libyen. Hela avtalet går ut på att stoppa migrationsströmmar till Europa, det är huvudpoängen med avtalet, säger Jesús Alcalá.

Libyen har varit ett transitland för flyktingar som vill ta sig vidare in i EU. Men landet har inte skrivit på Genèvekonventionen om flyktingars rättigheter. Förhållandena för migranter är omvittnat usla, och FN:s flyktingorgan UNHCR har haft stora svårigheter att bedriva sitt arbete i landet. Enligt Jesús Alcalá innebar avtalet mellan EU och Libyen en ytterligare försämring för migranterna i Libyen:

– De blir innestängda i hemska koncentrationsläger under mycket lång tid. Jag tvekar inte att använda det ordet. Det är koncentrationsläger och det är inte bara jag som säger det. Även FN:s flyktingkommissariat har sagt det, och det är en anledning till att alla anställda där slängdes ut ur Libyen i somras.

Jesús Alcalá anser att Sverige har ett stort ansvar för hur EU-kontakterna med Libyen ser ut. Inte bara för att det är Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström som har migrationsfrågorna på sitt bord, utan också för att svenske migrationsministern Tobias Billström under Sveriges EU-ordförandeskap 2009 var den som kontaktade Libyens ledare Muammar Kadaffi för att få till stånd migrationsavtalet. Jesús Alcalá nämner också att handelsminister Ewa Björling nyligen ledde en svensk näringslivsdelegation till Libyen, där det statliga Rymdbolaget deltog. Rymdbolaget försökte då sälja övervakningsutrustning som kan kontrollera flyktingrörelser.

Enligt Jesús Alcalá har det skett en stor förändring de senaste åren kring hur Sverige förhåller sig till frågor om mänskliga rättigheter. Det är mer tom retorik i dag anser han.

– Det har förändrats oerhört faktiskt. Det är mycket mycket sällan Sverige som enskilt land uttalar sig om frågor rörande mänskliga rättigheter. Standardsvaret från utrikesministern och regeringen är att det ska gå via EU. Det ser man nu när det gäller den senaste tidens uppror i många länder, att när våld har använts har Sverige tigit i princip tills EU har kommit med enligt min mening mycket vaga och svaga uttalanden.

EU-kommissionär Cecilia Malmström säger att som situationen ser ut nu, kan det ingångna avtalet knappast gälla längre. Men hon ångrar inte att samarbetet inleddes:

– EU:s medlemsländer tillsammans tyckte att vi skulle försöka för första gången att få till stånd någon form av samarbete. Det är ett avtal där det för första gången någonsin står orden "mänskliga rättigheter" och "asyl", och där det var väldigt klart att internationella organisationer för migration, och UNHCR, skulle vara delaktiga i de här projekten. Men det har inte hänt mycket med det här avtalet, eftersom ett av villkoren var att UNHCR skulle få komma tillbaka till landet, och det har de inte fått.

I oktober 2010 tecknade EU och Libyen ett avtal om samarbete kring migration. Under tre år skulle Libyen få 50 miljoner euro. Samarbetet omfattar bland annat reformer av hälsosystemet och administration, men också effektivare gränskontroller.

I maj 2010 slöt Italien och Libyen ett kritiserat bilateralt avtal som innebar att alla båtar som är på väg från Libyen till Italien tvingas vända tillbaka, utan någon kontroll av om människor har asylskäl. Det har lett till att migrantströmmen i princip har upphört. Människor har i stället sökt andra vägar in i EU eller blivit strandade i Libyen.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".