Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
BORIS PANKIN:

"Han var både älskad och hatad"

Publicerat fredag 25 februari 2011 kl 10.07
"Palme var med på Brezjnevs, Andropov och Tjernenkos begravningar" (på ryska)
(2:38 min)
I april 1983 var den så kallade Ubåtskommissionens granskning av ubåtskränkningar i svenskt fatten klar. Där konstaterades upprepade kränkningar som bedömdes vara utförda av Sovjet. Moskvaambassadören Boris Pankin är här på väg till ett möte med Olof Palme. Arkivfoto: Lennart Nygren/Scanpix.

Vid tiden för mordet på Olof Palme var Boris Pankin Sovjetunionens ambassadör i Stockholm. Han har positiva minnen av Palme både som person och som politiker.

– Olof Palme var politikens Mozart, säger Boris Pankin.

Lite av ett ödets ironi, för det var ju Susanne Ostens film ”Bröderna Mozart” som Palme hade sett på kvällen den 28 februari när han blev skjuten bara några kvarter bort från biografen Grand på Sveavägen.

Boris Pankin var Sovjetunionens ambassadör i Sverige mellan 1982 och 1990. Han var därefter Sovjets sista ambassadör i Tjeckoslovakien under den så kallade Sammetsrevolutionen där han förespråkade sovjetisk passivitet. På grund av sitt tydliga ställningstagande för Michael Gorbatjov blev han sedan utrikesminister. Han blev senare rysk ambassadör i London. Boris Pankin har i sin bok Ambassadör i folkhemmet ett kapitel som heter Olof Palme. Pankin beskriver hur Palme var både älskad och hatad:

– När jag blev nära bekant med Alfa-Lavals styrelseordförande Hans Stahle, och började berätta hur mycket jag tycker om Olof Palme, sa han: ”Vet ni vad, ta honom till er eller gör honom till FN:s generalsekreterare. Det skulle passa honom bättre”. Stahles reaktion var oväntad för mig, säger Boris Pankin.

Varför hatade man Palme?

–  Det kan hända att motståndare till socialdemokratin inte betraktade honom som någon riktig svensk, men som en människa av international dignitet.

–  Efter att jag kom som ambassadör till Sverige började våra statsbegravningar. Först gick Brezjnev bort, ett år efter honom om Andropov, och därefter Tjernenko. Det som är intressant är att Palme var med på alla begravningarna trots att alla officiella kontakter med Sovjet var lagda på is på grund av ubåtskränkningarna.

– När Palme kom tillbaka tredje gången efter att han blivit bekant med Gorbatjov, berättade han för mig vilket starkt intryck Gorbatjov gjort på honom.

– Han var inte vilken politiker som helst, varje gång hittade han en speciell ingång till samtal. Det var inte formella träffar mellan statsminister och en ambassadör, och de motsvarade inte dåvarande logik i de svensk-sovjetiska relationerna. En gång bjöd han mig, och öppnade sitt fotoalbum och började visa bilder på sina familjemedlemmar och sina lettiska släktingar. Plötsligt slog han ihop albumet och sade: ”Vet ni vad? Trots allt vill jag besöka Sovjet och blir jättetacksam om ni framför mina önskningar i Moskva, säger Boris Pankin.

Men Olof Palmes officiella besök till Moskva blev inte av på grund av mordet den 28 februari 1986.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".