Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Integration

Nora bäst på integration

Publicerat fredag 25 februari 2011 kl 15.14
"Man ser inte invandringen som ett problem"
(2:18 min)
-I Nora finns ingen grogrund för motsättningar, säger Tom Rymoen, moderat kommunstyrelseordförande. Foto: Andreas Morén / SR Örebro.

Tidningen Fokus har återigen utnämnt den bästa integrationskommunen och i år är det inte en Smålandskommun i topp, som det brukar vara, utan Västmanländska Nora - en liten kommun med drygt 10 000 invånare. Och just att kommunen är så liten, tror kommunstyrelsens ordförande, moderaten Tom Rymoen, är en viktig faktor.

– Det ger ju en större enkelhet i handläggning och acceptans från såväl näringsliv som i andra sammanhang för att man inte ser det som ett problem som man kanske gör på andra ställen i Sverige, som i Söderhamn, där det blir konkurrensförhållanden och konflikter och motsättningar. Vi har ingen grogrund för det i Nora över huvudtaget, varken politiskt eller på några andra sätt och det gör ju att det blir ett väldigt gynnsamt klimat.

Och det är inte heller något stort antal nyanlända invandrare som kommunen tar emot.

– Vi har ett åtagande på 50 per år och ett snitt de senaste åren på 30 per år och det låter ju som en låg siffra, men en av orsakerna till det är att vi har begränsat med bostäder, så att Migrationsverket  och vi själva har inte de fysiska förutsättningarna att ta emot fler även om vi gärna skulle vilja det.

Men de som kommer får snabb svenskundervisning, ofta inom några dagar, och så satsar kommunen på språkpraktik på arbetsplatser och på att sprida flyktingar i olika bostadsområden.

Arbetslösheten är hög också i Nora, men framförallt bland ungdomar, säger Tom Rymoen. Däremot kommer nyanlända ofta ut i arbete snabbt, dels för att det finns jobb i närheten i andra kommuner och större städer som Örebro och Västerås, men också för att allt fler företag startar i kommunen.

– Det händer väldigt mycket på den sidan just nu, så det är inte bara befolkningen i Nora som ökar utan även företagsetableringarna ser ut att öka framöver, så vi är en expansiv kommun och i det här arbetet är det väldigt viktigt att diskutera med näringslivet om integrationsfrågorna, för det finns ett otroligt stort personalbehov i olika företag, dels genom de pensionsavgångar som kommer att ske framöver och då finns det ju stora förutsättningar  att erbjuda näringslivet den arbetskraft och den kompetens de behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".