Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige har världens bästa lagar för integration

Publicerat onsdag 2 mars 2011 kl 16.10
"Viktigt att lyfta fram rätten till hälsovård"
(3:12 min)
Rätt till SFI. Foto: Claus Gertsen/Scanpix.

Den svenska integrationspolitiken är bäst i världen, enligt en ny stor internationell jämförelse. En av orsakerna är den svenska lagstiftningen, men studien mäter policys och inte det praktiska integrationsarbetet. Enligt Röda Korset finns det mycket kvar att göra för Sverige.

Det är organisationen Mipex, Migrant Integration Policy Index, som står bakom den internationella mätningen. Mipex är ett samarbete mellan British Council, Migration Policy Group och nationella partners i över 30 länder i Europa och Nordamerika.

Sverige har en utomordentligt bra lagstiftning som ligger till grund för etablering och integration av de nyanlända, säger Henrik Nilsson, samordnare på Röda Korset, organisationen som är nationell partner till Mipex i Sverige. Men Sveriges framträdande plats i sammanhanget betyder inte att all kritik gällande integrationspolitik nu bör tystas. För det här handlar trots allt inte om den verkliga situationen för de nyanlända.

– Mipex mäter policys och implementeringen av policys för integrationsområden. Den mäter alltså inte utfall av det praktiska integrationsarbetet. Och eftersom Sverige har jobbat väldigt länge med just likriktning av de här frågorna, inom varje politikerfält, så kan man säga att resultatet ändå var förväntat, säger Henrik Nilsson.

Röda Korset påminner i ett pressmeddelande om att Sveriges första plats beror på alla de lagar som riksdagen stiftat och som ger rätt till svenskundervisning, och på att en rad kommuner ställer upp och tar emot flyktingar och på alla volontärer som hjälper nyanlända att komma in i det svenska samhället.

Den nya studien visar alltså på stora skillnader i hur väl olika länder lyckas med att ge invandrare och flyktingar möjlighet att delta i samhället. Och trots att Sveriges lagstiftning får mer än godkänt på många punkter så som arbetsmarknad, familjeåterförening och anti-diskriminering, visar det sig att lagar om boende, utbildning, politisk delaktighet och medborgarskap är något mindre fördelaktiga. Flera saker bör åtgärdas även i det land som alltså är ledande när det gäller integrationslagar, säger Henrik Nilsson.

– Jag tror att vi skulle behöva prata om hälsoaspekten till exempel, och människors möjlighet att få tillgång till hälsovård i en annan utsträckning än man har det i dag. Det tycker jag är en av de saker som är viktigt att lyfta fram.

Henrik Nilsson på Röda korset menar att även i områden som i jämförelse med andra länder visar sig bra finns en hel del att göra. Studien pekar till exempel på en försämring när det gäller familjeåterförening som Sverige ändå är bland de bästa på.

– Det är ett bra diskussionsunderlag att använda sig av när man diskuterar implementeringen av de här policyerna när vi ska prata om utfall och vad vi kan göra för att förbättra situationen i Sverige. Sedan möjliggör det här dokumentet från Mipex att vi kan jämföra oss med andra länder och se att där andra kanske lyckas bättre, där kan vi lära oss, och lika så kan andra länder lära sig av Sverige. Det är det som är fördelen med det här verktyget, säger Henrik Nilsson.

Han beklagar att det inte finns verktyg som skulle kunna mäta även utfall av det som lagstiftats. För resultatet skulle självklart ha blivit annorlunda.

– Kanske inte i jämförelse med andra länder. Men vi har fortfarande mycket att göra i Sverige när det gäller den faktiska implementeringen av integrationspolicys. Vi har en del både möjligheter och utmaningar på det svenska området.

Och en utmaning är att få det som finns i lagarna att fungera i praktiken?

– Ja precis, så att utfallet blir likadant som man har som intention med , säger Henrik Nilsson från Röda Korset som är varit svensk partner i Mipex. Långtidsstudien som för tredje gången jämför vad olika länders regeringar gör för att främja integration av invandrare och flyktingar med uppehållstillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".