Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny blogg tar brett grepp om flyktingpolitiken

Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 13.48
"Vi utgår från att invandring är bra"
(3:03 min)
Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

I veckan lanserades Flyktingbloggen. En satsning där debattörer från Norge, Sverige och övriga Europa ska bidra med inlägg kring olika aspekter av flyktingars verklighet. Basen för bloggen finns i Stockholm och Oslo, men på sikt hoppas man knyta till sig skribenter från fler länder.

– Det är ganska uppenbart att det har saknats en plats där man kan diskutera hur en mänsklig flyktingpolitik ska fungera och se ut. De flesta diskuterar numera huruvida det är bra eller dåligt med invandring men det tänker inte vi göra, säger Kalle Larsson tidigare riksdagsman för Vänsterpartiet och intitativtagare till flyktingbloggen, tillsammans med Magdalena Streijffert, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

– Vi utgår från att det är bra med invandring och att de människor som har skyddsbehov ska få skydd i Sverige, Norge och andra EU-länder. Vi för samtalet utifrån en politisk humanistisk värdegrund, som kommer påverka hur hela diskussionen på vår sida ser ut. Vi har alltså ett syfte med det här- att Sverige, Norge och EU ska ha en bättre politik, säger Kalle Larsson.

Flyktingbloggen ska dagligen publicera artiklar och kommentarer från organisationer, aktivister, politiker med flera. En central del blir också berättelser från flyktingar själva. Några av det trettiotal personer som kommer medverka regelbundet är barnläkaren Henry Ascher, SSU:s ordförande Jytte Guteland, före detta språkröret för Miljöpartiet Birger Schlaug och Anita Dorazio som i många år engagerat sig i flyktingfrågor och bland annat var med och startade en klinik för papperslösa på 90-talet. Även om många skribenter tillhör det rödgröna blocket finns även borgerliga debattörer representerade.

– Det handlar om ledande politiska aktivister, om debattörer, om företrädare för stora organisationer- också för politiska partier. Vi är en partipolitiskt obunden sida men vi har företrädare för åtminstone fem svenska partier och från flera norska också. Det innebär att vi kommer ha en politisk bredd när det gäller vad man representerar, men vi kommer vara överens om det självklara och grundläggande, nämligen att vi behöver en mer mänsklig flyktingpolitik, säger Kalle Larsson.

På sikt hoppas Kalle Larsson och Magdalena Streijffert att antalet skribenter kommer utökas, bland annat med namn från övriga nordiska länder. De understryker också vikten av att följa utvecklingen på EU-nivå, eftersom den är avgörande för vad som händer i de enskilda länderna. Ett antal EU-parlamentariker är redan knutna till flyktingbloggen. Magdalena Streijffert tycker att den nuvarande utvecklingen inom EU är oroande.

 – Det är många länder som nu vill ha en betydligt mer restriktiv politik. Man bygger murarna ännu högre. Se på det som just nu händer i Nordafrika, där väldigt många människor flyr undan krig och förtryck men inte får möjlighet att komma in och söka asyl i Europa. Det är helt oacceptabelt. Tittar man på det avtal Italien har med Libyen genom EU så är det en hel del frågor som väcks. Var finns den starka rösten inom EU egentligen att det här är fel väg att gå? I stället måste vi öppna upp fler lagliga vägar, visa solidaritet med de människor som flyr undan krig och förföljelse och erbjuda dem en fristad, anser Magdalena Streijffert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".