Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårare att gömma pengar i skatteparadis

Publicerat fredag 4 mars 2011 kl 09.34
"Vi får in många så kallade frivilliga rättelser"
(4:41 min)
Foto: Anders Wiklund/Scapix

Varje år går svenska staten miste om 130 miljarder i skatt på grund av fusk och bristande kontrollmöjligheter. Det minskar dock år för år, och ska vara halverat till år 2014, enligt Skatteverket. En åtgärd är att skaffa fler skatteavtal med de så kallade skatteparadisen, där svenskar gömt undan pengar. Nu senast har Sverige fått ett avtal med Schweiz.

1350 miljarder kronor. Så mycket skatt får Skatteverket in under ett år från privatpersoner, företag och  arbetsgivaravgifter. Moms och diverse punktskatter på bland annat energi och alkohol bidrar också till att finansiera statens utgifter.

Skatteverket fortsätter att beta av område efter område där kontrollmöjligheterna har varit bristfälliga eller omöjliga tidigare. Allt för att minska detta skattefel. I flera branscher har fusk med bokföring och inbetalning av skatter och arbetsgivaravgifter varit vanligt. Restaurang- och frisörbranschen har ofta pekats ut, men sedan ett år tillbaka är man där skyldig att ha certifierade kassaregister, som inte ska vara så lätta att manipulera.

– Ja, lagen säger ju att alla butiker, restauranger, kaféer, frisörer och andra som tar kontant betalning ska ha de här kassaregistren. De ska vara godkända så att de inte är manipulerbara. Därmed blir det rätt från början och företagen betalar mer rätt skatt, säger Ingemar Hansson, generaldirektör för Skatteverket.

Småföretagare som har en årsomsättning under fyra prisbasbelopp, omkring 171 000 kronor, är undantagna från kravet på kassaregister. Undantagna är också i dag torghandlare och de som driver tillfällig handel på marknader och festivaler. Skatteverket hoppas att riksdagen snart inför kassaregisterkrav för också dessa som regel kvittolösa handlare. Skatteverket arbetar för att det som det heter ska vara lätt att göra rätt och svårt att göra fel.

Regelverken har förenklats. Förra året deklarerade 58 procent av befolkningen elektroniskt, vilket gav Skatteverket mer tid att granska dem som hade komplicerade deklarationer eller försökte dölja eller fuska med inkomster.

I år tar Skatteverket kontakt med 25 procent av alla nybildade företag för att informera om skatteregler och arbetsgivaravgifter. Detta för att det ska bli rätt från början. Insatserna för att stoppa svartarbete fortsätter också. I fjol ledde detta till nästan en miljard i skattehöjningar för fuskare.

Under senare tid har Skatteverket genom avtal med olika så kallade skatteparadis fått insyn i svenskars gömda pengar utomlands. I dag har vi ingen förmögenhetsskatt i Sverige, men alla kapitalinkomster som till exempel räntor och aktieutdelningar ska beskattas med 30 procent om man bor och är skriven i Sverige. Sverige har med de nordiska länderna hittills tecknat avtal med 30 länder om informationsutbyte, som bland andra Caymanöarna, Bahamas och Jersey. Liechtenstein hör också dit och nyligen träffades ett avtal med Schweiz. Därmed kan de svenska skattemyndigheterna ställa frågor om enskilda svenskar och deras tillgångar i Schweiz. En uppskattning är att svenska staten kan få in 350 miljoner kronor i kapitalskatt från detta tidigare så sekretesslutna land.

De många nya avtalen med skatteparadisen gör att många personer nu kontaktar Skatteverket berättar dess chef Ingemar Hansson.

– Vi får numera in väldigt många så kallade frivilliga rättelser. Det är personer som i efterhand säger att vi hade nog en inkomst på ett konto i Schweiz de senaste fem åren. Om man på eget initiativ redovisar det blir det vanlig skatt och inget skattetillägg. Det blir inget skattebrottsärende heller. Vi ser att många gör detta nu. Vi har fått in flera 100 miljoner kronor genom frivilliga rättelser och det stiger. Det viktigaste av allt i detta är att det har en preventiv effekt. Nu inser svenska medborgare att det inte går att gömma pengar, varken i Schweiz, eller Liechtenstein eller Luxemburg eller något annat land. Vi får tillgång till den informationen.

Får ni den här informationerna med automatik eller först ni nu frågar efter dem?

– Både ock. För skatteparadisen när vi efterfrågar den. Inom EU finns ett mycket omfattande system där vi automatiskt får information från andra länder.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".