Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Alarmerande dåliga resultat för Rosengårdselever

Publicerat tisdag 8 mars 2011 kl 11.49
"Det är en skyldighet att erbjuda dem samma utbildningsmöjligheter"
(1:55 min)
Rosengård i Malmö. Foto: Simon Paulin/Svd/Scanpix.

Skolorna i Rosengård i Malmö får hård kritik av Skolinspektionen. Eleverna får inte den utbildning de har rätt till och kunskapsresultaten är alarmerande låga, säger Cecilia Rösténius, kommunsamordnare på Skolinspektionen.

– De här barnen har ju framtidsdrömmar precis som alla andra barn i Sverige. Och det är ju en skyldighet att erbjuda dem samma utbildningsmöjligheter, och ge dem en god utbildning.

Får de det idag?

– Nej, inte alla. Långt ifrån alla.

Nej, eleverna i Rosengård får inte samma möjligheter till en god undervisning som andra barn och det märks på resultaten. Förra året hade inte ens tre av tio elever godkända betyg när de gick ut nian. Cecilia Rösténius menar att Skolinspektionen aldrig sett så dåliga resultat:

– Nej, det har vi inte, det här är någonting utöver det vanliga.

Rosengård är ett av de områden i Sverige med flest nyanlända flyktingar, men kommunen är ansvarig för att ge också de eleverna en individanpassad och bra utbildning utifrån deras förutsättningar och det kan förbättras på många plan, säger Cecilia Rösténius.

– Man kan bli betydligt bättre på att göra en kartläggning av elevernas tidigare kunskaper och har tidigare skolbakgrund. Det behöver man utveckla i stadsdelen. Man behöver också utveckla arbetet med att ge studiehandledning på modersmålet, och det sker i otillräcklig utsträckning i dag.

Skolorna i Rosengård måste nu vidta en mängd åtgärder för att komma tillrätta med problemen, menar Skolinspektionen.

– De måste ju hitta vägarna in till att möta dessa barn så att undervisningen och deras metoder anpassas utifrån elevernas förutsättningar, och höja resultaten. Det är ju väldigt angeläget för dem.

Åtgärdsplanen ska vara klar om en månad och ansvaret ligger ytterst på kommunen, säger Cecilia Rösténius.

– Det här är en problematik dels för ansvariga politiker i Rosengård och dels Malmö stad, att faktiskt hantera det här, säger Cecilia Rösténius, kommunsamordnare på Skolinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".