Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kyrkan i Fryshuset inleder samarbete med imam

Publicerat tisdag 8 mars 2011 kl 13.00
"Det är unikt och roligt att få den här möjligheten"
(2:47 min)
Othman Al-Tawalbeh. Foto: privat.

Sofia församling i Stockholm anställer en imam för att medverka i Fryshuskyrkans mångfaldsarbete. Othman Al-Tawalbeh skall från och med april samarbeta med församlingen, som redan tidigare har flera interreligiösa projekt.

Othman Al-Tawalbeh poängterar att det handlar om ett samarbete.

– Jobbet betyder inte att jag jobbar för en kristen församling, utan att jag jobbar tillsammans med Sofia församling. För att arbeta med den rädsla som finns i vårt samhälle idag för "den andre", det som grundar sig i okunskap om andras kulturer, traditioner och religioner. Därför ser jag det som ett samarbete, och det är något unikt och roligt att jag får den här möjligheten, säger han.

Fryshuskyrkan är en del av Sofia församling i Stockholm, och ligger i Fryshuset – ett stort aktivitetscentrum för unga i södra Stockholm. Maria Kjellsdotter Rydinger är präst där, och är den som varit drivande i att församlingen skulle anställa en imam.  Redan tidigare har hon samarbetat med Othman Al-Tawalbeh i interreligiösa projekt, till exempel i somras när de gjorde en resa till Etiopien tillsammans med ungdomar med kristen, judisk och muslimsk bakgrund.

Kyrkoverksamheten har funnits sedan Fryshuset startades, men Maria Kjellsdotter Rydinger pekar på att det är många människor av annan kultur och religion som också kommer dit, och då kanske framför allt många ungdomar med muslimsk bakgrund. Genom att anställa en imam hoppas hon att de tillsammans ska hitta vägar att vara förebilder. 

– Till Fryshuset kommer väldigt många ungdomar med olika bakgrund. Vi kommer bland annat starta samtalsgrupper med dem. Kyrkan når en slags ungdomar, och Othman kanske andra, så vi kan sammanföra våra olika kontaktnät.

– På Fryshuset finns det också många olika sociala projekt. Det är tydligt att man är bra på att jobba med många frågor, men man behöver kanske också utbilda ledare och de som jobbar i de olika projekten omkring religionsfrågor. Så att man bättre kan ta emot unga och förstå hur religionen också kan vara en växtkraft, inte bara det här negativa som vi är rädda för att tala om, säger Maria Kjellsdotter Rydinger.

Från och med den 1 april ska Othman Al-Tawalbeh arbeta i Fryshuskyrkan. Och det handlar alltså inte om att han ska ha en prästroll och predika, utan tanken är att han ska kunna ge ett mångkulturellt perspektiv i kyrkans arbete med ungdomar.

Och Othman Al-Tawalbeh säger att han ser det här arbetet som ett steg på vägen till att förverkliga det som är hans dröm. 

– Jag drömmer om en dag när jag vaknar upp i ett Sverige som är fritt från rasism, och fritt från all typ av integrationsproblematik. Jag brinner för en värld och ett Sverige utan hat, hot eller diskriminering, säger imamen Othman Al-Tawalbeh, som snart börjar arbeta på Fryshyskyrkan i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".