Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
JORDBÄVNINGEN I JAPAN

Svenskar i Sendai evakueras med buss söderut

Publicerat måndag 14 mars 2011 kl 12.54
Bussen ska vara på väg under dagen
(3:24 min)
Sendai i nordöstra Japan två dygn efter jordbävningen. Foto: Scanpix.

Inga svenskar har skadats eller omkommit till följd av jordbävningen och tsunamin i Japan. UD avråder från icke nödvändiga resor till de hårt drabbade områdena. Men det går inte att säga hur många svenskar som befinner sig i landet, säger Teo Zetterman på UD:s presstjänst.

– Det handlar om ett tusental eller två tusental, men det är bara en grov uppskattning.

Och i de här drabbade områdena, finns det någon uppskattning där?

– Nej vi har inga siffror på svenskar i området och det går inte att veta exakt hur många som uppehåller sig där, säger Teo Zetterman vid UD.

Varken Sveriges ambassad i Tokyo eller UD i Stockholm har några uppgifter om skadade eller omkomna svenskar, och UD har nu varit i kontakt med alla svenskar som den konsulära enheten känt till vistades i det jordbävningsdrabbade området, men det är ändå inte uteslutet att svenskar kan ha drabbats.

– Det går inte att utesluta, men så här långt och med all reservation för osäkerheten i läget, så har vi varit i kontakt med alla som vi känner till, säger Teo Zetterman.

Under helgen förstärkte UD med mer personal för att det skulle vara lättare att nå ambassaden och UD via telefon. På Sveriges ambassad i Tokyo har man i ett samarbete med Tyskland arrangerat en buss för att transportera svenskar från Sendai, det värst drabbade området.

– Där är det ett antal svenskar som kommer att resa med den bussen, samtidigt är det ett antal som valt att stanna kvar. Vill man själv stanna så har vi inga invändningar mot det. Det rör sig om sexton personer som är aktuella för att resa med bussen, och ungefär hälften har valt att stanna i Sendai, säger Teo Zetterman.

Bussen ska vara på väg nu under dagen, men vart svenskarna ska ta vägen är inte helt klart.

– Det är inte helt klart exakt vart man kommer att ta sig, men till närmsta flygplats. Vi får väl se när de kommer fram och hur långt söderut de behöver resa för att kunna resa vidare, men vi får se om det blir till Tokyo eller någon annanstans.

UD avråder från icke nödvändiga resor till de hårt drabbade områdena Aomori, Iwate, Miyagi, Fukushima och Ibaraki. Frankrike uppmanar sina medborgare att lämna hela Kanto-regionen, där bland annat Tokyo ligger, på grund av risken för nya jordskalv. Sannolikheten för att något sådant ska ske inom de närmaste tre dagarna är 70 procent, och 50 procent för de två dagarna därefter, enligt Frankrikes ambassad. USA råder sina medborgare att inte resa till Japan.

– Olika länder gör sina olika bedömningar, och det är en rad faktorer som spelar in. Det kan handla om hur många medborgare man har som är påverkade och vilken hjälp vi kan ge. Och i nuläget så har vi gjort bedömningen att det är de värst drabbade områdena som man inte bör bege sig till, och då är det problem att vistas där, men i Tokyo är det inte alls påverkat som i kustområdena.

Man vet ännu inte hur det ser ut med strålningsrisker, men vad krävs för att man ska utöka avrådan?

– Ja, det skulle ju vara om något skulle förändras på marken. Men än så länge har vi den här bedömningen och den gäller tills vidare, säger Teo Zetterman på UD.

Röda Korset redo att bistå med katastrofhjälp

En äldre man som begravts under bråte efter tsunamin tas om hand av räddningsarbetare. Foto: Hiroaki Ohno/Scanpix

#text=4400136# i hjälparbetet. På svenska Röda Korset avvaktar man nu besked från Japan om vilken typ av hjälp som man önskar. Den som vill bidra med pengar till katastrofarbetet i Japan kan göra det bland annat via svenska Röda korset och Radiohjälpen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".