Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SKOLBRÄNDER

"Bara en tidsfråga innan det sker en katastrof"

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 12.39
Lyssna på längre intervju med Mats Wahl
(8:02 min)
Mats Wahl. Foto: Bokförlaget Opal.

Det är bara en tidsfråga innan någon av alla de bränder som anläggs på landets skolor leder till en katastrof. Det säger författaren Mats Wahl, som engagerat sig i problemet med skolbränder. Han oroas över de brister i skolornas brandskydd, och tycker att vi pratar alldeles för lite om de risker som barnen utsätts för i skolorna.

– Javisst, vi pratar alldeles för lite, med tanke på att det å ena sidan är väldigt allvarligt och vi ligger väldigt nära katastrofen varje dag, men det är också så att vi pratar alldeles för lite om skolbränder utifrån perspektivet att det här är ett symptom på något oändligt mycket större, som inte handlar om bränder, men om vår oförmåga att tillhandahålla ramar kring en verksamhet som måste ha ramar, säger Mats Wahl som förra året gav ut en ungdomsbok på temat skolbränder och som föreläser om problemet och bedriver opinion.

Man gör det alldeles för lätt för sig om man bara letar syndabockar bland dem som håller i tändstickan när en brand anläggs på en skola, anser han.

En skolbrand kommer sällan som en blixt från klar himmel, säger Mats Wahl. Den har ofta föregåtts av en kedja allt allvarligare händelser. Först kan det handla om att skolan inte tar itu med sena ankomster, ovårdat språk, mobbning till exempel, och senare om sönderslagna toaletter, sexuella trakasserier, att utlösa brandlarm. Det är mellan fem och tio procent av landets ungefär 6 000 skolor som har det här typen av problem, menar Mats Wahl. Och läget blir bara allvarligare och allvarligare. 

– Jag började jobba i skola som lärarvikarie 1965. Jag har rest i 30 år från Ystad till Haparanda, jag har mött massor av lärare, jag har varit ledare för massor av studiedagar, jag har undervisat på alla landets lärarhögskolor. Det har blivit mycket, mycket sämre, och det går fullständigt åt fel håll, när det gäller de här fem-tio procenten.

Är du rädd för att det ska ske en stor katastrof snart?

– Det är bara en tidsfråga.

Mats Wahl oroas över de siffror som Sveriges Radio tagit fram i 220 av landets kommuner och som visar på stora brister i brandskyddet sedan skolorna själva tog över ansvaret för sitt brandskydd för sex år sedan. Fyra av tio undersökta skolor har fått anmärkningar på utrymningsvägar.

– Det är naturligtvis allvarligt och gissningsvis ett tecken på att skolan inte riktigt har förstått allvaret i situationen med anlagd brand i skola, säger Mats Wahl.

Ett problem i sammanhanget är också att långtifrån alla brandincidenter på skolorna hamnar i statistiken. Enligt Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap MSB inträffade närmare 400 skolbränder i Sverige förra året, varav ungefär hälften var anlagda. Men här sker en underrapportering, säger Mats Wahl.

– Statistiken är grovt missvisande, jag samarbetar med en skola i någon liten utsträckning där man under 2008 hade inte mindre än 87 av vaktmästaren bokförda brandincidenter. Så vitt jag vet var det bara två av dem som kom in i statistiken.

Vad kan man göra då för att minska antalet skolbränder? Rikta in insatserna på de skolor som har problem med mycket sena ankomster, grovt språk och skadegörelse bland annat, säger Mats Wahl. Och han tycker att man ska börja med de riktigt hårdast drabbade skolorna.

– Förslagsvis kunde man börja med att göra ett försöksprojekt runt fem skolor. Lokalisera de fem mest drabbade skolorna i Sverige, och plocka fram ett antal beteendevetare, som kanske i grupper av fyra eller fem reser till de här skolorna och börjar sedan laborera, och då får man ett litet litet material där man kan säga: "På fem skolor som var mycket mycket hårt drabbade gjorde vi så här, det här funkade, det här funkade inte", säger Mats Wahl, författare och tillika föreläsare och debattör om skolbränder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".