Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
EKONOMI

Höjd ränta ger ökade kostnader för hushållen

Publicerat onsdag 20 april 2011 kl 15.24
"Många är lite blåögda och hoppas det ordnar sig"
(4:06 min)

Som väntat höjer Riksbanken reporäntan med 0,25 procentenheter igen till 1,75 procent. Och Riksbanken säger samtidigt att fler höjningar kommer i enlighet med den så kallade räntebana som man lagt framöver. Nu ökar kostnaderna för hushållen.

Riksbanken räknar med att den svenska ekonomin växer i år med 4,6 procent. Inflationen är på väg upp mot 3,2 procent i år och med 2,8 procent nästa år. Riksbankens huvuduppgift är att hålla inflationen runt 2 procent under en så kallad konjunkturcykel på några år.

Exporten utvecklas starkt liksom den inhemska efterfrågan hos företag och hushåll. Riksbanken konstaterar också att läget på arbetsmarknaden förbättras och det medför stigande löner. Därför måste Riksbanken fortsätta att höja sin styrränta och med den följer att konsumtionslån och bostadslån blir dyrare när bankerna nu också höjer sina utlåningsräntor. En rörlig boränta hamnar nu över 4 procent.

Hushållen får nu flera stigande kostnader på många områden där räntehöjningarna väger extra tungt säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på banken Nordea.

– Ja, nu får man nog ta det här på allvar. Mitt råd är att man ser över sina bolån och sina villkor och räknar på vad räntehöjningarna kommer att kosta i det egna hushållet och se över vad man har för buffert för det här.

Kommer hushållen att klara det?

– Ja, jag tror att vi klarar väldigt mycket. Vi har ju ganska stränga kreditprövningsregler för att man ska få bolån. Vi prövar ekonomin mot 8-9 procents bolåneränta för att se att man klarar av det. Men sedan beror det på vad man som privatperson har skaffat sig för andra vanor och hur man konsumerar i övrigt. Det har ju också betydelse i det stora hela, säger Ingela Gabrielsson på Nordea.

Riksbanken kommer alltså att fortsätta höja räntan under överskådlig tid till en mer normal räntenivå över de krisräntor som hushållen kunnat glädja sig åt efter finanskrisen. Nu vänder det uppåt. Och det är inte bara ökade räntekostnader som tär allt mer i hushållens plånböcker framöver. Bensinpriset stiger och slår nya rekord och väntas bli än mycket högre i sommar när efterfrågan ökar extra under semestertid.

Stigande elpriser, dyrare mat och som det verkar också stigande priser på kläder när bomullspriserna ökar internationellt bidrar till minskade marginaler för många hushåll. Den inkomstökning hushållen fått i form av fyra jobbskatteavdrag med runt en 1 700 kronor per månad i lägre skatt, äts nu upp av stigande priser och kostnader, säger Ingela Gabrielsson på Nordea.

– Ja, det finns ju risk för det. Och frågan vi inte har fått svar på är vad vi har gjort med de här tillskotten vi fått med jobbskatteavdragen. Har vi bundit upp pengarna genom att låna, eller har vi konsumerat eller har vi sparat. Många sparar ju flitigt och en del kan ha förberett sig för det här, men många har nog också njutit av att ha lite mer pengar helt enkelt att tillgå.

Ja, har hushållen koll på sin ekonomi eller är många lite blåögda och aningslösa? Vad säger en privatekonom med insyn i många hushålls ekonomier.

– Jag tror att man kan bli lite förvånad ibland när man förstår att många ändå är lite blåögda och hoppas att allt nog ska ordna sig utan att man behöver göra så mycket själv. Jag vill gärna upprepa att det är viktigt att man ser över sina utgifter och tittar över vad man gör med sina pengar och försöker förbättra sin situation. Alla kan göra något, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på banken Nordea. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".