Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allemansrätten kan begränsas

Publicerat lördag 23 april 2011 kl 09.00
"Regelverket gällande allemansrätten kan förändras"
(2:51 min)
Rätten att vistas i naturen är inskriven i den svenska grundlagen, Foto: Claes Grundsten / SCANPIX

Efter upprepade krav från markägare att den för Sverige unika allemansrätten bör begränsas, har det nu blivit känt att Naturvårdsverket bildat en expertgrupp som ska se över frågan. Gruppen som arbetat i det tysta i nästan ett år består av sakkunniga med olika kompetenser. Ambitionen är att bevara allemansrätten.

– Sedan kan man titta på om tillgängligheten behöver begränsas på något sätt till följd av att friluftslivet och företagandet har förändrats. Men, utgångspunkten måste ändå vara tillgänglighet, för att det är viktigt för nationen som helhet, säger Margaretha Svenning, naturvårdsjurist i Skåne län och medlem i Naturvårdsverkets expertpanel som nu ägnar sig åt allemansrätten.

Lantbrukarnas riksförbund LRF har under många år krävt en inskränkt allemansrätt. Skog och mark håller på att överutnyttjas, tycker markägarna och nämner allt från den industriella bärplockningen till de kommersiella evenemangen i naturen. Friluftslivet har också förändrats och blivit mer organiserat.

 – Då finns det också naturligtvis röster som höjs från markägarehåll om detta är en rimlig tolkning av den fantastiska sedvanan vi har i Sverige- nämligen allemansrätten och därför behöver nu Naturvårdsverket djupdyka i de här frågorna i 2011-års Sverige och delvis titta på hur friluftslivet ser ut idag, hur sedvänjan ser ut, vilken lagreglering vi har och hur vi skulle kunna stärka varumärket Sverige vad det gäller allemansrätten framöver.

Juristen och miljövårdsexperten Margaretha Svenning är mån om att betona vikten av varumärket Sverige och hon säger att möjligheten att komma ut i naturen måste vara en grund för alla analyser av frågan:

– Ambitionen när vi nu tittar på frågan är att den här grundlagsskyddade allemansrätten som vi har är oerhört väsentlig att slå vakt om. Sedan kan det finnas företeelser på arenan som möjligen skulle kunna lyftas ut eller finnas utanför den här allemansrätten. Men det har vi ännu inte tillräckliga kunskaper om för att definiera de här verksamheterna.

Men grunden måste vara att det som vi har skyddat i vår grundlag också fortsättningsvis ska vara viktigt för Sverige och ett signum för Sverige. Jag menar att detta faktiskt är en ekonomisk fråga och som sagt någonting som har med själva varumärket att göra.

Många har redan hörts, men många fler kommer att höras av expertgruppen innan någonting bestäms, säger Margaretha Svenning.

Allemansrätten är tydlig och lever vidare i rättsmedvetandet hos folk. Men regelverket kan förändras - men det är en helt annan fråga, säger Margaretha Svenning, naturvårdsjurist i Skåne län och medlem i Naturvårdsverkets expertpanel som genomföra en översyn av allemansrätten.

#text=4468805#i regeringsformen, som en av Sveriges fyra grundlagar. Men allemansrätten är ingen lag i sig, och det finns heller ingen lag som exakt definierar den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".