Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förskolorna skär in på undervisningen i modersmål

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 15.05
"Vissa har fått gå pga det här"
(3:29 min)

Modersmålsundervisningen i förskolan minskar på många håll i landet. I Stockholm har antalet beställningar halverats de senaste tre åren och nu diskuterar statsdelarna att helt ta bort de modersmålspedagoger som idag åker runt och undervisar barnen på förskolorna. Det betyder att flera av de 24 pedagogerna på kommunens Språkcentrum kan komma att bli av med sina jobb.

– Vissa har fått gå på grund av det här och vi har fått mindre uppköpta timmar, säger Margareta Haroche, som är modersmålspedagog i franska.

Är ni oroliga nu?

– ja, det är vi.

På tre år har antalet beställda timmar från Språkcentrum i Stockholm halverats, från 900 till 450 timmar per vecka.

Och många oroliga föräldrar hör av sig till Språkcentrum och till stadsdelarna. En av dem är Dilan Humlin som bor i Skarpnäck. Hennes fyraårige son Benjamin får ingen hemspråksundervisning i kurdiska.

– Nej, det får han inte, vi har försökt nu i tre år och det är flera föräldrar som är intresserade av hemspråkslärare, vilket är det enklaste sättet att lära barnen sitt språk.

I Norrmalms förskolor har man redan avbeställt pedagogerna från Språkcentrum från och med i höst. Det efter kritik från Skolverket och stadens inspektörer för att de inte levt upp till målen. Det räcker inte att det kommer en pedagog utifrån en timme i veckan, barnen måste få stöd att utveckla sitt modersmål integrerat i den dagliga verksamheten, säger Stefan Larsson Lindmark, som är chef för förskole -och fritidsavdelningen i Norrmalm.

– Och då var vi tvungna att göra något åt det här, för att se hur vi skulle kunna integrera modersmålsstödet i våra förskolor på ett bättre sätt.

 I Norrmalm, liksom i andra delar av staden, talar man istället för undervisning om modersmålsstöd och man har valt att jobba med den egna personalen och med föräldrarna. Det funderar också Kungsholmen på när de nu ser över sin verksamhet inför nästa år. Kungsholmen är idag den stadsdel som köper i särklass flest undervisningstimmar av Språkcentrum, 80 timmar per vecka. Men där vill man nu bland annat se över föräldrarnas roll, säger chefen för barn och ungdomsavdelningen, Piotr Koscielnak.

– För förskolan har en viktig del, men också föräldrarna har en viktig roll. Hur medvetandegör vi deras roll i barnets språkutveckling?

Men på Språkcentrum tror man att det handlar om pengar. 2008, när man hade dubbelt så många beställningar som nu, ändrades stödet från kommunen. Då fick förskolorna 22 000 kronor per språk, men idag finns inget öronmärkt stöd för att jobba med barnens modersmålsutveckling i de kommunala förskolorna.

Och att det handlar om pengar har också Dilan Humlin fått höra.

– De tycker att det är dyrt med hemspråkslärare eftersom vi bara har ett kurdiskt barn, så pengarna räcker inte till.

Utbildningsförvaltningen i Stockholm har tidigare riktat kritik mot att förskolor avbeställer undervisningstimmar utan att ersätta dem med något annat stöd. Hans Dahlin är förskoleinspektör där:

– Man tog bort det utan att ersätta det med något annat. Säger man att det här inte gav inte någon effekt och tog bort det då tyckte vi att man borde tänka över vad man ska göra då istället?

Och Margareta Haroche på Språkcentrum tror inte att det är möjligt för förskolorna att uppnå målen i läroplanen och i skollagen från den 1 juli med bara den egna personalen.

– Om man vill framföra enbart en kultur, där tror jag att man kan gå vidare i det här, men inte språkligt.. Det finns ju vissa förskolor, ute i Rågsved vet jag att det finns grupper på 18 barn som har olika språk. Hur ska man kunna tillfredsställa 18 olika språk?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".