Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Polis: "Fler kommer införa förbud mot tiggeri"

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 15.57
"Det diskuteras redan i Västerås"
(4:01 min)
Idag måste man söka tillstånd för att samla in pengar med bössor och liknande, och i Sala vill man nu att alla som samlar in pengar, också genom att tigga, ska tvingas göra det. Arkivfoto: Oskar Kullander/SCANPIX

Sala kommun i Västmanland vill införa ett förbud mot tiggeri på offentlig plats. Men enligt Börje Strömberg, informationschef för polisen i Västmanlands län, är Sala inte är den första kommunen som inför ordningsregler mot tiggeri. Och han tror att fler kommuner kommer att följa efter.

– Ja, det finns redan det här är inget nytt och det diskuteras redan i Västerås och jag skulle tro att de flesta kommuner kommer att införa den här typen av tillståndskrav och det innebär att det inte finns någon marknad snart för att ta in folk i Sverige för att tigga.

Idag måste man söka tillstånd för att samla in pengar med bössor och liknande, till exempel till välgörande ändamål, och i Sala vill man att alla som samlar in pengar, också genom att tigga, ska behöva ansöka om tillstånd - ett tillstånd som kommer att kosta 700 kronor. Bryter man mot det kan det ge böter, men i förlängningen också allvarligare påföljder, säger Börje Strömberg.

– Om de inte söker tillstånd och fortsätter tigga utan att söka tillstånd då blir det ju böter som skrivs ut på dem, men att bryta mot ordningsstadgan och att bryta mot utlänningslagen genom att man inte kan försörja sig så kan det ju vara ett utvisningsbeslut i botten där, säger Börje Strömberg.

Polisen i Västmanland är positiv till att förbud mot tiggeri införs i Sala. Då får man verktyg att utreda om det finns annan brottslighet bakom, som människohandel.

– Det här är ju ett sätt för oss att få en möjlighet att utreda om det finns en organiserad människohandel bakom den här formen av penninginsamling på gatorna. Man har ju rätt att vistas här i Sverige i tre månader om man kommer från ett annat land och för att kunna göra en utredning och ställa frågor så måste det finnas ett skäl till det. Man kan inte bara gå på personer och börja ställa frågor om varför de är här, men om de däremot inte har tillstånd att bedriva penninginsamling, tiggeri, så har vi en möjlighet att, enligt utlänningslagen, starta en utredning och ställa frågor, säger Börje Strömberg.

Polisen har sett problemet i några år och det har vuxit.

– Det här är ju en företeelse som inte fanns för en fem-sex år sedan, men som har kommit mer och mer de senaste åren och på mindre orter så blir de mer uppmärksammade om det sitter en eller två och tigger efter gatorna. I Stockholm är det ju en vanlig syn och i Västerås så kanske det sitter fyra-fem stycken och där märks de inte lika mycket, säger Börje Strömberg.

Så de märks mer i Sala tror du?

– De märks mer i mindre orter helt klart.

Men även om det förekommit tvång och människohandel bakom enstaka fall av tiggeri, så är det inte så i majoriteten av fallen. Det säger chefen för stöld- och ordningsgruppen i Stockholm, Peter Ernell, som jobbat med problemet länge.

– Det finns en och annan, men det är väldigt svårbevisat och vi har varit i närheten av och i några fall har man kunnat gripa och åtala folk för människohandel men det är väldigt svårt, säger Peter Ernell.

Men det är inte majoriteten av dem som tigger som är utsatta för människohandel?

– Nej, det kan jag säga rakt av att det är det inte inte, utan det är både grupper av familjer som reser runt och inte är önskade i sina hemländer, man har inget arbete i sina hemländer och söker lyckan här och under tiden man söker jobb så tigger man pengar.

Han håller inte med om att det skulle vara ett effektivt sätt att bekämpa människohandel.

– Nej, inte totalt sett. Man kan inte råda bot på all människohandel eftersom det är en massa andra kategorier och man kanske går över till de delarna, att man börjar stjäla istället om det blir förbjudet att tigga. Vi har sagt det tidigare när det gäller utländska tiggare att det här är något man borde ta upp på högre politisk nivå, det här är en större EU-fråga tycker jag, säger Peter Ernell, som är chef för stöld- och ordningsgruppen i Stockholm.

Salas beslut att förbjuda tiggeri ska granskas

Sala Kommun vill förbjuda tiggeri. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

#text=4468430#län kommer att granska det tiggeriförbud som Sala kommun vill införa från och med 1 maj. Kommunernas föreskrifter kan nämligen krocka med ordningslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".