Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Missbruksvården på väg att förändras

Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 17.10
"Vissa kommuner beter sig som talibaner"
(3:20 min)
Berne Stålenkrantz.

Ansvaret för vården av missbrukare bör flyttas från kommunerna till landstingen. Det är en av slutsatsen i missbruksutredningen som efter drygt två års arbete nu överlämnas till regeringen.

Utredaren Gerhard Larsson tycker att det är dags att lagarna, som har drygt 30 år på nacken, förändras, något som den Svenska Brukarföreningen också stödjer.

Berne Stålenkrantz, är ordförande i Svenska Brukarföreningen. Det är en ideell organisation som för frågorna från så kallad opiatanvändarnas perspektiv. Han är positiv till förslaget, som skulle innebära en livsförbättring för missbrukarna.

– Det tycker vi i princip är bra. För att vi arbetar efter en normaliseringsprincip att det som gäller alla andra medborgare i Sverige ska även gälla vårt kollektiv, och vi ska ha inte negativ särbehandling. Däremot kan vi särbehandlas i positiv mening, men det sker aldrig, säger Berne Stålenkrantz.

I landstingen finns det bättre förutsättningar, både vad gäller kompetens och när det det handlar om resurser, enligt Gerhard Larsson som också pekar på att missbrukare ofta har ett stort behov av sjukvård, eftersom många av dem också är psykiskt sjuka. Landstingen är bättre rustade att klara det här arbetet, säger Gerhard Larsson.

– Dels för att man kan se mycket av missbruket som en beroendesituation och som en sjukdomsdiagnos. Men det är också så att det kostar en hel del att jobba med behandlingen av den här gruppen, och kommunerna orkar inte bära detta på samma sätt som landstingen som har ett bättre skatteunderlag och bredare befolkningsunderlag.

Dagens vård av narkotikamissbrukare är väldigt olika i Sverige. Många kommuner är emot att ge rena sprutor eller metadon och drömmer om det narkotikafria samhället, säger Berne Stålenkrantz som tycker att vissa kommuner beter sig som talibaner.

– Vi ser det från Gävle och uppåt i kusten. Vi brukar uttrycka det lite lustigt: den svenska taliban-kusten, där de är fundamentalister i den här drömmen av den narkotikafria samhället. Och därigenom så erbjuds inte adekvat hjälp till människor, till exempel subtitutionsbehandling eller rena sprutor, för att det är att ge upp kampen mot narkotika, säger Berne Stålenkrantz.

Berne Stålenkrantz menar att myndigheter behandlar människor olika. I går var det de homosexuella som stigmatiserades, i dag är det romer och missbrukare, säger han och förklarar att missbrukare som blir sjuka när de saknar ett drogpreparat, ofta inte får någon behandling.

– Det här är inga sjukdomar som man tar ett blodprov och ser en virusmängd. "Ok, nu har du så här mycket virus och nu sätter vi in antibiotika". Det är inte så det funkar. Om vi nu pratar opiatberoenden så blir vi sjuka när vi inte får preparaten. Så länge vi har dem så är vi friska. Det kommer att kräva enorm mycket i utbildningen av sjukvården. Det är attityden gentemot de här människorna. Vi är den här gruppen som man kan spotta på, säger Berne Stålenkrantz.

Svenska Brukarföreningen menar att förslagen i Gerhard Larssons utredning skulle innebära ett livsförbättring för missbrukarna och gav honom därför deras Brukarvänspris.

Beroendet i Sverige:

Alkohol: 330 000 personer.
Tung narkotika: 29 500 personer
Läkemedel: 65 000 personer
"Frekventa användare av dopningsmedel": 10 000 personer.

Det uppskattas att socialtjänsten och vården endast känner till en femtedel. Utöver dessa bedöms en miljon människor ha ett riskbruk. Samhällets årliga kostnader för missbruk uppskattas till 150 miljarder kronor, varav 17 miljarder utgör kommunernas och landstingens vård.

Källa: Missbruksutredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".