Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
EKONOMI

Kraftigt stigande vinster för svenska storbolag

Publicerat fredag 29 april 2011 kl 15.27
"Rimligt att man får lite större del av kakan"
(3:50 min)
SKF går som tåget. Foto: Scanpix.

De svenska storbolagens vinster steg kraftigt under årets första kvartal. Det kan ses som ett tecken på att återhämtningen i världsekonomin fortsätter efter finanskrisen och lågkonjunkturen. Stigande vinster kan leda till en tuff avtalsrörelse i höst där Riksbanken hotar med  räntehöjningar om lönerna stiger för mycket.

De svenska verkstadsföretagen som till exempel kullagertillverkaren SKF, Atlas Copco, Volvo AB och Ericsson går som tåget och noterar kraftigt förbättrade resultat för årets första kvartal jämfört med för ett år sedan.

Lastbilstillverkaren Volvo ökade resultatet med 140 procent, Ericsson med över 200 procent och ABB med 40 procent. De flesta av de stora exportföretagen inom verkstadsindustrin kan, med några undantag, notera allt bättre resultat och stigande orderportföljer. Det finns flera förklaringar till detta, säger Nordeas aktiestrateg Martin Guri.

– Det ena är investeringskonjunkturen generellt sett. Under de dåliga åren höll man tillbaka på många investeringar i världen i till exempel Kina, Japan, Europa och även i Sverige. Nu när man är lite mera säker på framtiden gör man de investeringarna och det gynnar många företag.

Sedan kan man generellt sätt säga att världen fortsätter att expandera framför allt i Asien, säger Martin Guri.

– Det är en mycket god industrikonjunktur där man efterfrågan industrivaror och där är de svenska bolagen mycket väl positionerade med världsföretag som Atlas Copco, Volvo och SKF. De gynnas av den underliggande strukturella efterfrågan, så det är två positiva faktorer som spelar in här, säger Martin Guri.

När tsunamin och kärnkraftskatastrofen drabbade Japan så befarade många att det skulle påverka världsekonomin starkt negativt, i alla fall i det kortare perspektivet. Men så ser det inte ut att bli även om till exempel japansk bilindustri har stora problem med produktionen.

– Händelserna i Japan kan man parera, och de flesta har tagit med detta i sina beräkningar. Man gör det mesta för att mildra de effekter som kommer därifrån. Det är ingen som förnekar att det har betydelse, men den är inte så stort som man befarade från början, säger Martin Guri.

De svenska exportföretagen går alltså allt bättre med stigande vinster. I höst är det dags för en ny stor lönerörelse. Det ser ut att finnas krav om och utrymme för höga lönekrav, och kanske en tuff avtalsrörelse.

– Man kan nog förvänta sig att det blir tydliga och ganska höga lönekrav. Löntagarna har fått stå tillbaks i hela världen får man säga under flera års tid nu, medan kapitalägarna och börsbolagen har tjänat väldigt mycket pengar. Det är då rimligt att man får en litet större del av kakan här framöver, eller åtminstone får kompensation för den prisökning som varit under senare tid.

Men Riksbanken hotar ju med att snabba på sina räntehöjningar om man ser sådana tendenser?

– Ja, det stämmer och Riksbanken har sin agenda och sin retorik och försöker bromsa. De säger precis det de ska säga och det de alltid brukar säga. Sedan är det upp till arbetsmarknadens parter att göra upp om vad man tycker är lämpligt, säger Martin Guri på Nordea. 

Det är inte bara verkstadsindustrin som går bra och tjänar miljarder. Bankerna har också goda tider. De tre storbankerna, Swedbank, Nordea och Handelsbanken gjorde en vinst på tillsammans 18 miljarder kronor första kvartalet. Med stigande räntor förbättrar bankerna sina egna marginaler, och frågan är om bankerna inte rent av tjänar lite för mycket pengar efter all kritik som kom fram under finanskrisen. Men det anser inte aktiestrategen Martin Guri på Nordea.

– Nej det tror jag inte. Vad som möter bankerna nu är mycket tuffare krav i hela världen. Krav om att man ska ha mer eget kapital, egna pengar, för att möta framtida kriser. Det innebär att det står mycket stora utmaningar för dörren för hela bankvärlden om hur man ska klara av det här. Man behöver fylla på kassorna för att möta de här kraven, säger Martin Guri, aktiestrateg på banken Nordea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".