Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler hemlösa EU-medborgare i Sverige

Publicerat måndag 2 maj 2011 kl 15.32
Arbetsgivare känner inte igen arbetstillstånd
(4:37 min)

Allt fler EU-medborgare kommer till Sverige och söker jobb utan att ha fått en formell inbjudan från något företag. Det har inneburit att många av dem, tillsammans med så kallade tredjelandsmedborgare, lever som hemlösa på flera platser i landet.

Många arbetssökande kommer från Rumänien och Polen, men allt fler smågrupper kommer från norra och centrala Afrika, så kallade tredjelandsmedborgare. Det vill säga människor som inte är medborgare i EU, men som har bott eller arbetat i ett annat EU-land innan de kom till Sverige. De flesta av dem har permanent uppehåll- och arbetsstillstånd (PUT) i Spanien, Italien och andra europeiska länder.

Saliu, från Ghana, har varit bosatt i Spanien under tio år. Han kom till Stockholm för två veckor sedan för att söka jobb inom byggbranschen. Och han fick smaka på hur det känns att sova ute på gatan.

– På gatan, precis på gatan och jag är inte van att göra det, säger Saliu.

Nu har Crossroads, som är ett samverkansprojekt mellan flera ideella organisationer och Stockholms stad, startat en bred verksamhet för att stödja dessa människor. Enbart i Stockholm beräknas det finnas omkring 400 utländska EU-medborgare som lever i extrem misär enligt Stadsmissionen.

Stadsmissionens sociala sektion möter varje dag cirka 80 arbetskraftsmigranter som söker sig till deras lokaler i Stockholm för att få mat och tak över huvud på natten. I februari till mars i år gjorde Stadsmissionen en kartläggning för att veta vilka de här människorna är som har kommit till Sverige, deras behov och förutsättningar.

Projektet finansieras med pengar från Europeiska Socialfonden och några svenska ideella organisationer, bland annat Frälsningsarmén och Stockholms Stadsmission, samt Stockholm Stad och Arbetsförmedlingen. Genom projektet Crossroads ska migranterna inte behöva leva i fattigdom, hemlöshet eller arbetslöshet.

Arto Moksunen, verksamhetschef på Stadsmissionen, bekräftar att många har kommit med hoppet om att hitta ett jobb snabbt, men istället har drömmen krossats väldigt fort.

– Det är jättesvårt för våra deltagare att hitta jobb. Först har man oftast en fantasibild av Sverige. De har blivit mer eller mindre lurade att köpa en ganska dyr bussbiljett hit, med löftet att de skulle få en bostad och jobb. Men när de kommer hit finns varken bostäder eller jobb. De flesta har bara tillfälligt boende någonstans på en soffa, säger Arto Moksunen.

Ett problem är att många svenska arbetgivare inte känner igen det legala uppehåll- och arbetstillståndet från andra länder som till exempel Spanien eller Italien, och som ger rätt till arbete i vilket EU-land som helst. Paola Moscatelli, från Arbetsförmedlingen i Stockholm, tycker att det är upprörande att man inte känner till EU-reglerna när många branscher, till exempel byggbranschen, ropar efter arbetskraft.

– Det  som är spännande, tycker jag i alla all, är att den här målgruppen faktiskt är en målgrupp som behövs. Det är ju migranter med yrkesbakgrund inom bygg. De behövs. Det är verkligt synd att de hamnar i den här situationen. Det här är första steg för att de ska få kontakt och rätt information med Arbetsförmedlingen, säger Paola Moscatelli.

Crossroads har kapacitet för att ta emot ca 100 besökare per dag. Majoriteten som besöker lokalen på Södermalm i Stockholm är mellan 20 och 50 år. Trots svårigheterna har Crossroads-projektet anställt fem så kallade EU-vägledare, en enhetschef och ett stort antal frivilliga som bidrar med tolkning, leder kurser eller ger juridiskt stöd till migranterna. Och behovet ökar, säger Arto Moksunen.

För Saliu som ska försöka få ett jobb med hjälp av Arbetsförmedlingen finns ändå inte mycket tid kvar. Han tänker resa tillbaka till Spanien om han inte får ett jobb i Sverige inom en snar framtid.

– Ja, jag tänker resa tillbaka till Spanien. I Spanien behöver jag åtminstone inte sova på gatan. Jag har kommit hit för jobbets skull. Om jag inte lyckas få det så tvingas jag återvända dit, säger Saliu från Ghana.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".