Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
HIV 30 ÅR

Trots mediciner dör människor i aids i Sverige

Publicerat fredag 6 maj 2011 kl 10.59
Antalet nysmittade i Sverige ökar
(6:21 min)
På 80-talet gjordes stora kampanjer för att informera om hiv. Den här skylten stod på Malmskillnadsgatan i Stockholm, där mycket av prostitutionen då skedde. Arkivfoto: Tomas Oneborg/Scanpix.

I år är det 30 år sedan hiv upptäcktes - viruset som satte skräck i världen när människor började insjukna i aids och som fortfarande skördar närmare två miljoner liv varje år, eftersom man fortfarande inte hittat något botemedel. Men forskningen har gått framåt under de 30 år som gått.

I dag kan man leva ett långt liv med hiv om man får bromsmediciner, men när Steve Sjöqvist fick beskedet att han var smittad, 1987, var det en dödsdom.

– Då var det ju, ska jag dö nu? Men nu är det ju 24 år sedan i år. Men då var det: Oj, nu ska jag dö.

Steve Sjöqvist har skrivit flera böcker om att leva med hiv och han har blivit något av en frontfigur för sjukdomen i Sverige. Men då, på 80-talet, fanns det inga bromsmediciner och människor var rädda.

– Jag var ju rädd som alla andra, det var ju totalhysteri och jag såg ju reaktionerna och hade observerat det länge. Och det var också en orsak till varför jag funderade på om jag verkligen skulle testa mig, för att inte utsätta mig för.. det var nästan värre att vara utpekad, att vara en av dem som bar smittan, än att inte veta, säger Steve Sjöqvist.

Det var runt 1980 som de första sjukdomsfallen uppmärksammades i dåvarande Belgiska Kongo. Men redan i slutet av 70-talet, såg franska läkare att homosexuella män i hög grad drabbades av ovanliga sjukdomar, och i efterhand har forskare kunnat bekräfta ett fall av aids redan 1959 i dåvarande Belgiska Kongo. Först 1983 identifierades viruset av två olika forskargrupper, i Frankrike och USA. De franska forskarna fick senare, 2008, nobelpriset för upptäckten.

Från 1987 har det funnits olika typer av vaccin för att stoppa viruset från att sprida sig i kroppen, men de första var ineffektiva med många biverkningar. Först 1996 lyckades forskarna med ett kombinerat vaccin, som blev en revolution för Steve Sjöqvist och miljontals andra hivsmittade.

– Det som hände 1996 när trekombinationen, från monoterapi till att man hade tre bombplan som kunde attackera viruset och kunde stoppa virusfabriken i kroppen. Det är ju det som var den stora förändringen som man hade väntat på, och plötsligt så hände det. Det är stort att ha varit med om det faktiskt, samtidigt som det är en sorg för alla dem som inte hann ända fram, säger han.

Bland dem finns flera kända svenskar som modedesignern Sighsten Herrgård, programledaren Jacob Dahlin och journalisten Ebbe Carlsson. Det är fortfarande i södra Afrika som hivspridningen är störst. 23 av världens 33 miljoner hivsmittade bor där, och det är där majoriteten av de två miljoner människor som fortfarande dör i aids, bor.

I Sverige har vi haft relativt få fall smittade, cirka 300 per år fram till 2002. Under 80 och 90-talet var de flesta som smittades homosexuella män och missbrukare som delar sprutor, men de senaste åren har den bilden förändrats. Antalet nysmittade har ökat till närmare 500 per år och de flesta smittas utomlands. Över hälften av dem kommer från ett annat land och smittades innan de flyttade hit. De flesta är heterosexuella män, som i sin tur smittar sina fruar. Miriam Kronberg jobbar på Noaks Ark, med hiv-prevention speciellt riktat mot immigranter:

– Det finns radhuspappor som kommer hem från semester i Thailand med hiv, det finns ungdomar som har varit på resa på Bali eller nånstans. Så att alla kan ju i princip få hiv, men de dubbelt utsatta är gruppen migranter. Afrikaner i Sverige åker till exempel ofta på semester till sitt hemland och riskerar att utsätta sig för smitta och man umgås i sin egen grupp, så det är dubbel risk jämfört med svenskar som umgås med svenskar, säger Miriam Kronberg.

Och eftersom det fortfarande är så stigmatiserat och förknippat med skam i många grupper, så dör människor i onödan i Sverige i dag.

– Det som skrämmer oss mest är att man faktiskt dör i Sverige av aids, fast man inte behöver det för att vi har mediciner. Men man kommer för sent till testning och får för sent veta sin status och får för sent medicinering, så att en överrepresentation av kvinnor från södra Afrika dör i Sverige och det är bekymmersamt, säger Miriam Kronberg på Noaks ark.

När hiv och aids blev känt i världen på 80-talet startade enorma informationskampanjer. Men i dag har det blivit tyst, som en följd av bromsmedicinerna, säger Steve Sjöqvist.

– När bromsmedicinerna kom så blev det en tystnad och många tycker att när det nu finns bromsmediciner så behöver man inte säga någonting.

Och vad kan det ge för konsekvenserna?

– Det gör att det blir en dold företeelse som bara ökar och ökar. I Sverige blir det ju 500 nya människor varje år som lever, och på tio år så är vi ju jättemånga. Så man måste bryta den här tystnaden med att människor måste våga vara öppna, men det är en lång väg dit. En lång, lång väg, säger Steve Sjöqvist.

Några andra som bryter tystnaden är gymnasieeleverna Elin Wesbo, Lisa Johansson, Ida Oskarsson och Evelina Svantesson från Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn. De är några av pristagarna till Lärarnas riksförbunds stipendium för bästa projektarbete om hiv och aids. De har gjort en informationsfilm om hiv och aids, och tror inte att svenska ungdomar vet så mycket om sjukdomen.

– Det behövs mycket mer kunskap och det har vi fått svar före hade de knappt någon kunskap och nu efteråt så visste de mycket mer, så det behövs absolut gå ut med mycket mer information om det, säger Elin Wesbo.

I dag finns det bromsmediciner, men inget botemedel, som dödar viruset, men Steve Sjöqvist vill tro att det kommer ett botemedel.

– Det är ju viktigt att behålla den här optimismen och hiv-frågan är ändå en prioriterad fråga när det gäller forskning.

Så hur ser du på framtiden?

– Ljust, man kan inte göra annat, säger Steve Sjöqvist som är hiv-smittad och författare.

Det här är hiv och aids:

År 2008 fick nästan tre miljoner människor hiv. Foto: Luis Romero/Scanpix.

#text=4491544#, ett virus som lagras i kroppens arvsmassa så att den smittade bär på viruset resten av livet. Viruset överförs med kroppsvätskor. Över 33 miljoner människor i världen har hiv, i Sverige närmare 9 000.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".