Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SVENSKA FREDS POSITIVA:

Allt fler röster höjs mot svensk vapenexport

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 15.48
"En stor delseger för fredsarbete"
(2:38 min)
Haubits FH 77 från Bofors. Foto: Scanpix.

Svenska Freds har sedan länge krävt att Sverige ska stoppa sin vapenexport till diktaturer genom att riksdagen höjer sig över blockpolitiska låsningar. I våras har man drivit en kampanj för att påverka politikerna. Nu kan det finnas förutsättningar för det, säger Anna Ek, ordförande i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen till SR International.

– Det här är ju en stor delseger för fredsarbetet och för alla våra medlemmar och sympatisörer som har hjälpt oss i vår kampanj. Egentligen är det en ännu större seger för de människor som lever i diktaturer och blir förtryckta, bland annat med hjälp av svenska vapen. Vi ser verkligen fram emot att riksdagen beslutar om en förändring i den här riktningen, säger Anna Ek.

Sedan 1996 har det lämnats in 37 motioner från de flesta partierna i riksdagen med krav på att stoppa vapenexporten till diktaturer, enligt en sammanställning av Svenska Freds. Men vapenexporten till diktaturerna har fortsatt trots en möjlig politisk majoritet i riksdagen. Därför ska Svenska Freds ändå inte förvänta sig en snabb förändring, menar Anna Ek.

– Vi kommer inte sätta oss ner och tro att arbetet är gjort nu därför att det är nu vi måste fortsätta att öka våra ansträngningar så att det verkligen blir en förändring. Det är välkommet att det blir en utredning, men det är också ett sätt att förhala en fråga. En utredning kan hå lla på i flera år. Vi kommer att fortsätta vår kampanj och trycka på en förändring så att det verkligen blir ett demokratikriterium i realiteten, säger hon.

Moderaterna och Socialdemokraterna har varit de partier som har varit mest motståndare till en förändring av lagen, bland annat på grund av landets säkerhetsskäl. Socialdemokraterna har dock ändrat sig och vill ha en förändring. Och Moderaterna verkar också vilja diskutera frågan. Anna Ek tycker att det är ändå märkligt att säkerhetspolitiken har hängt på den svenska vapenexporten.

– Det som jag kan tycka är mest märkligt i den här frågan är att man säger att det handlar om den svenska säkerheten. Alltså att Sveriges säkerhetspolitik kräver att vi exporterar vapen till diktaturer . Det där sättet är otroligt märkligt att resonera kring. Jag förstår inte alls var den rädslan kommer ifrån, snarare borde man skämmas för att vi bygger en säkerhetspolitik som går ut på att människor som lever i förtryck ska bibehållas där. Att det skulle handla om arbetstillfällen, ja det är självklart det är en viktig fråga men människor kan ju jobba med så otroligt många saker, så att den här exporten till diktaturer skulle göra alla människor arbetslösa är rena överdriften, säger Anna Ek, ordförande i Svenska Freds.

Svensk vapenexport 2010

Den svenska exporten uppgick till 13,7 miljarder kronor 2010

42 procent gick till EU, Norge och Schweiz

29 procent gick till Australien, Japan, Kanada, Sydkorea, Singapore, Sydafrika och USA.

29 procent gick till ett 20-tal övriga länder som:

Pakistan 1,3 miljarder kronor

Förenade Arabemiraten 804 miljoner kronor

Saudiarabien 246 miljoner kronor

Källa: Inspektionen för strategiska produkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".