Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dödshot efter publicering av migrationsdomar

Publicerat måndag 31 oktober 2011 kl 13.43
"Den här gången ska du dö"
(3:06 min)
Datainspektionen ska ta ställning till om publiceringen av domar på sajten Migilelaks strider mot personuppgiftslagen. Foto: SR International.

Hundratals människor som fått asyl i Sverige, har fått sina domar från Migrationsdomstolen publicerade på en invandringskritisk sajt. De innehåller mängder av känsliga uppgifter och det är fortfarande oklart om sajten bryter mot lagen. Men Ali hotas nu till döden av en landsman, som läst hans dom på sajten och nu kräver att han åker tillbaka till Somalia.

– Den här gången ska jag göra stora problem, du ska dö om du inte lämnar Sverige. Du ska tillbaka till Somalia.

Sajten Migileaks, publicerar domar där Migrationsdomstolen beviljat uppehållstillstånd under rubriken "bedrägeriet måste få ett slut", och sajtens kontaktperson, Sverigedemokraten Henrik Agerhäll, skriver till SR International att: "Syftet med publiceringen är att fler ska kunna "bilda sig en uppfattning om hur bevisvärderingen ser ut i våra migrationsdomstolar och på vilka premisser människor beviljas uppehållstillstånd."  Han vill dock inte prata med oss på telefon.

Domarna är offentliga handlingar, men frågan är om publiceringen strider mot personuppgiftslagen, som styr vilken information om andra man får publicera. Det har Datainspektionen ännu inte tagit ställning till, säger Jonas Angvall, jurist på Datainspektionen:

– Det här är ju ett nytt fenomen och varje gång det kommer såna här nya fenomen så måste man fundera på de regler som gäller enligt personuppgiftslagen, om man får göra det här eller inte. Vi kommer att titta på vilka typer av uppgifter man publicerar och för vilket syfte och göra en bedömning huruvida det kan anses som kränkande eller om det har ett journalistiskt undantag.

Kommer Datainspektionen fram till att sajten har ett journalistiskt syfte, så är den undantagen från personuppgiftslagen och får alltså publicera också kränkande och känsliga uppgifter.

Och Migrationsdomstolarna kan inte heller påverka hur deras domar används. De är offentliga handlingar. Peter Enander är chefsrådman på Migrationsdomstolen i Stockholm.

– Jag har ingen uppfattning i vad mån våra domar ligger ute och jag har ingen uppfattning om det skulle påverka vårt arbete.

För några veckor sedan försvann Alis bil. Sen ringde mannen och sa att han tagit bilen. Han frågade varför Ali sagt till Migrationsverket att han hotats av terrorstämplade organisationen Al- Shabaab och att han kan göra vad han vill, om Ali inte lämnar Sverige.

– Han sade att han tagit min bil och kan göra allt han vill, om jag inte åker från Sverige kan jag dö.

Ali har också fått andra samtal, från en svensk man, som kallar honom jävla neger och säger att han ska åka hem till sitt land.

– Det var en svensk man som pratade svenska och han sade att du är svart, en jävla neger. Vill du vara i Sverige? Du ska åka hem!

Om någon utsätts för brott så ska man polisanmäla, menar Jonas Angvall på Datainspektionen, även om de kommer fram till att sajten i sig är laglig.

– Även om vi nu skulle komma fram till att det är ok enligt personuppgiftslagen så kan det strida mot annan lagstiftning och utsätts man för hot eller liknande så är min rekommendation att man polisanmäler dessa hot.

Men Ali och hans fru, som väntar deras andra barn, är rädda och säger att de måste lämna landet.

– Jag är mycket rädd och min fru är gravid, så det är mycket problem. Jag måste åka härifrån, till något annat land.

Asylprocessen i fara av offentliga domar

#text=4774655#och personuppgifter från Migrationsdomstolen, publiceras för allmänheten, hotas hela asylprocessen och både Migratiobnsverket och Migrationsdomstolarna bör se över sina rutiner. Det menar flyktingadvokater som SR International varit i kontakt med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".