Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alla helgons dag påminner oss om liv och död

Publicerat fredag 4 november 2011 kl 12.39
"Det är en högtid som engagerar"
(2:37 min)
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Alla helgons dag är en relativt ny högtid i Sverige. Då lyser mörka kyrkogårdar upp av ljus som lyser vid gravarna. Och Jonas Engman, intendent på Nordiska Museet, berättar att dagen påminner oss om gränsen mellan liv och död.

– Vi blir påminda om väldigt mycket, det tror jag är en väldigt stark upplevelse för många, säger Jonas Engman. Det är faktiskt så att vi blir påminda om döden men att vi lever. Så att jag tror att vi spelar väldigt mycket på den här med gränsen mellan liv och död.

Det går inte att på ett enkelt sätt förklara varför vi i Sverige firar alla helgons dag. Det är en ganska modern högtid som växte fram under 30-talet och tog fart under 50- och 60-talen. Vi har tidigare haft alla själars dag i Sverige, men det har inte firats på det sättet som vi gör när man går till gravar och tänder ljus till våra anhörigas minne. Det finns det också kopplingar till den katolska kyrkan då man under en dag firar sina helgon. Och där ifrån kommer också namnet: alla helgons dag. Under efterkrigstiden så var det ett väldigt tillbakahållet firande av alla helgons dag. Till skillnad från i dag, berättar Jonas Engman.

– Det man kan se nu är att även om det inte är festligt så har det vuxit väldigt mycket, den har blivit betydligt större, säger han. Jag tycker att den har satt sig som en högtid som engagerar i alla fall i storstäderna och i Stockholm, jag vet inte hur det är om man kommer utanför storstäderna. Men den engagerar väldigt många människor i olika åldrar.

Alla helgons dag firas på den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november, så datumet varierar från år till år. Men alla helgons dag ska inte blandas ihop med Halloween som firas den 31 oktober varje år. Det är en ny företeelse i Sverige som kommer främst från USA. Även om Jonas Engman säger att de båda högtiderna påminner om varandra.

– Där kan man ju se att det är samma tema som dyker upp, döden och livet, berättar han. Fast här är det en lek med döden och livet. Barn som kommer utklädda till spöken och lik faktiskt, och som leker. Det är ett språk som inte är riktigt vana vid.

Alla helgons dag handlar mycket för Jonas Engman om att gestalta livet och döden där de levande går och besöker de dödas samhälle, som han kallar kyrkogården. Och med Halloweens intåg i svensk kultur så kan man fråga sig om vi har plats för två liknande högtider under en och samma vecka.

– Men jag tror att vi kommer att se de här två högtiderna sammansmälta. Inte utan gnissel, men de kommer att sammansmälta, säger Jonas Engman som är intendent på Nordiska Museet i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".