Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BROTTSPLATS SKOLAN

Langare värvar unga elever att sälja droger

Publicerat måndag 14 november 2011 kl 06.00
"Han sålde till sina kompisar och de blev också beroende"
(2:10 min)
Varje år beräknas ungefär 2 000 niondeklassare utsättas för våld i skolan som är så pass grovt att det kräver någon form av vårdbesök, enligt Brottsförebyggande Rådet. Arkivfoto: Janerik Henriksson/Scanpix

Varje dag utsätts massor av elever för brott i skolan. Det handlar om mindre stölder, men också om droger och allvarligare misshandelsfall: 2 000 niondeklassare får söka vård varje år efter att ha utsatts för våld i skolan. På en till synes välordnad och lugn högstadieskola i Stockholmsområdet berättar en elev för SR International hur narkotika säljs på skolan.

– Det var två killar som kom till vår skola, och de brukade bjuda en kille på droger och sånt. De bjöd honom tills han blev beroende. Och då sa de här stora killarna som han rökte med: Sälj till dina kompisar. De kanske också vill ha. Och då sålde han till sina kompisar, och de blev också beroende, berättar Robin som egentligen heter något annat.

Robin är 15 år gammal och går i niondeklass i en skola, som vi inte heller namnger för att skydda Robins identitet. Men det är en skola som ligger i ett lugnt område i Stockholmsområdet och som har rykte om sig att vara välfungerande och välordnad. Robins historia bekräftas av skolans rektor, som gjorde en polisanmälan härom veckan.

– Ja, det var härom veckan. En lärare fick indikationer på att det var några som rökte på, som han sa. De gick från skolan upp i skogen.

Narkotika alltså?

– Ja. Och det anmälde jag, och polisen sa att man gjorde det tillslaget, men jag har inte hört hur det har gått, säger rektorn på skolan.

Men enligt Robin är det här inte en engångsföreteelse. Två killar åkte fast, men nu kommer nya killar utifrån och säljer till skolbarnen säger han. Och metoden är att försöka rekrytera skolelever  – 13, 14, 15 år gamla – och få dem att sälja droger till andra barn och ungdomar, enligt Robin.

De unga knarklangarna får behålla hälften av inkomsterna, säger han. Men de som köper, varifrån får de sina pengar? Robins kompis började stjäla från sin mamma, och så brukar det ha gå till, säger han.

– Om de inte hade så snodde de från sina föräldrar, eller så rånade de folk, de gick och tog från andras kläder, kanske 300 eller 400 kronor, säger Robin, som alltså heter någonting annat.

Vuxennärvaro viktig för att minska brotten

#text=4799988# så brottsaktiv, och samtidigt så utsatt för brott, som i de unga tonåren. Felipe Estrada som är en av Sveriges ledande experter på ungdomsbrottslighet säger att det krävs vuxna som bygger relationer med elever och därmed snabbt får reda på om någonting är på väg att gå fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".