Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Idrott och integration

Riksidrottförbundet vill att alla ska vara med

Publicerat torsdag 5 april 2012 kl 08.18
1 av 10
I stort sätt lyckas idrott med integration – det konstaterar Riksidrottsförbundet i en omfattande studie 2010. Enligt studien tränar eller tävlar fem procent av alla barn och ungdomar med svensk bakgrund och 41 procent av alla med utländsk bakgrund. Foto: Jack Mikrut/Scanpix.
2 av 10
Men det finns tydliga könsskillnader. Medan 50 procent av alla invandrarkillar utövar idrott regelbundet, ligger andelen hos tjejerna med utländsk bakgrund bara på 31 procent. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
3 av 10
Samtidigt medges det att det finns stora skillnader. Medan fotbollen har en stor dragningskraft särskilt bland invandrarkillar … Foto: Adam Ihse/Scanpix.
4 av 10
… har typiska ”svenska” sporter som till exempel innebandy svårt att hitta talanger som har sin härkomst utanför Sverige. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
5 av 10
Vintersport är vit. Sällan hittar barn med utländsk bakgrund till sporter som skidåkning, ishockey, längdåkning, backhoppning eller skidskytte. Foto: Ulf Palm/Scanpix.
6 av 10
Fotbollen slår allt. Det är nationalsporten och integrationssporten. 71 procent av killarna med utländsk bakgrund spelar fotboll i en förening. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
7 av 10
Andelen med invandrartjejer som spelar fotboll är mycket lägre, 42 procent. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
8 av 10
Basket är däremot domänen för invandrartjejerna. 28 procent av alla tillfrågade i enkäten sa att de spelar basket i en förening. Foto: Maja Suslin/Scanpix.
9 av 10
Kampsporten har alltid haft en stor etnisk mångfald. 25 procent av alla tillfrågade invandrarkillar är aktiva jämfört med 20 procent av pojkar med svenskt bakgrund. Hos tjejerna ligger andelen vid 10 procent i båda grupper. Foto: Jack Mikrut/Scanpix.
10 av 10
Stöd hemifrån får barn oavsett om de har sina rötter i Sverige eller utomlands. Men förutsättningarna är olika. Svenska barn får ofta skjuts till idrotten, medan invandrarbarn går, cyklar eller åker kommunat. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

”Alla får vara med” så lyder Riksidrottförbundets ledstjärna. Det öppnar för integrationen inom idrotten. Men är verkligen alla välkomna? Vilka hinder möter killar och tjejer med invandrarbakgrund som vill utöva idrott? Och vill de själva verkligen vara med? SR Internationals reportrar har sökt svar på dessa frågor. Vi har besökt idrottsföreningar runt om i landet, pratat med killar och tjejer som brinner för sin sport, intervjuat experter och forskare och tittat lite närmare på olika idrottsgrenar. Mångfalden är större än vi kanske trodde från början, men bilden varierar kraftigt beroende på idrottsgren, kön och region.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".