Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

En blixinsats mot utanförskap och hemlöshet

Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 14.15
"De behövande finns mitt bland oss och inte bara i de fattiga länderna"
(3:14 min)
1 av 6
Soppkök Stockholm sprider dofter och glädje vid Medborgarplatsen.Foto: Morowat Homayun/Sveriges Radio.
2 av 6
Soppköket samlar många tacksamma hemlösa. Foto: Morowat Humayun/Sveriges Radio.
3 av 6
Foto: Morowat Homayun/Sveriges Radio.
4 av 6
Foto: Morowat Homayun/Sveriges Radio.
5 av 6
Foto: Morowat Homayun/Sveriges Radio.
6 av 6
Foto: Morowat Homayun/Sveriges Radio.

Ett gäng kompisar med olika bakgrund ville göra en insats för de hemlösa i Stockholm. De bestämde sig för att ordna ett soppkök i centrala Stockholm för att ge de hemlösa mat och kläder. De kallar det en blixtaktion mot hemlöshet och utanförskap, säger Fojhan Rozbeh. Hon drog igång initiativet för att belysa problematiken och hon understryker att det inte är någon som sponsrar deras aktivitet, utan det är en ren humanitär handling. Det säger hon när folk börjar närma sig soppköket på Medborgarplatsen.

– Eftersom det här är bara privatpersoner och ingen organisation som står bakom, så är det privatpersoner som utnyttjar sina resurser. Det är olika från gång till gång och från person till person. Men det är ingen som sponsrar oss. Inget företag, ingen organisation, ingen kyrka eller moské eller någonting sånt, säger hon.

Fojhan Rozbeh säger att soppköket bara är tillfälligt och att det ska upplösas så småningom. Det är alltså ingen långsiktig lösning. Men hon är övertygad om att genom denna insats som äger rum en gång per månad skapar man ett forum för att samhället ska uppmärksamma situationen för de människor som lever i totalt utanförskap, många av dem papperslösa. Något som två av dagens gäster är väldigt tacksamma för.

– Jag är glad att det finns folk som bryr sig om andra. Och jag hoppas att folk ska kunna äta och få kläder gratis. Det är fint och det gläder.

– De gör bra saker. De hjälper oss som är hungriga, de hjälper hemlösa. Och man aldrig kommer att hitta någon annanstans i världen något som liknar Sverige.

Soppkökets koncept har också spridits till Göteborg och Malmö. Faryana Ashgari är en annan tjej som är delaktig i den här insatsen. Hon är muslim och anser att de behövande finns mitt bland oss och inte bara i de fattiga länderna. Hon säger att många är rädda att ge pengar eftersom man misstänker att pengarna ska gå till knark eller sprit. Men Faryana anser att man ska ge med hjärtat och det är upp till det behövande vad han eller hon gör med pengarna, eller så bjuda dem på mat i stället. Hon har ett budskap till alla, och speciellt till muslimer, som vill hjälpa till.

– Mitt budskap till alla muslimer som tror på sådant välgörenhet pengar, och alla invandrarföreningar, är att man inte ska bara förvänta sig att man ska ha rättigheter som minoriteterna har. Vi har skyldigheter i det här samhället också. Och vi måste bidra med det, säger Faryana Ashgari.

Något som Kelly och Alexander är helt överens om och därför har de bestämt sig att hjälpa till denna dag.

– Idag är jag här för att bidra med det lilla jag kan göra. Jag har kommit med lite kläder och byter av de som arbetar här så alla kan få chansen att prata lite med dem som är här också, säger Alexander.  

– Det är första gången jag är här faktiskt. Och jag tycker att det är viktigt och komma hit och se den delen av Stockholm som många vägrar att se, säger dem medan en annan grupp människor som samlas vid Medborgarplatsen försöker med sången följa den glada stämningen som gästar soppköket, säger Kelly.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".