Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
UPPDELAD ARBETSITD

Långa arbetsdagar verklighet för många städare

Publicerat tisdag 24 april 2012 kl 12.42
"Tjänstefolket ska inte vara synliga"
(3:00 min)
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Bland landets städare finns det många som har väldigt långa arbetsdagar, eftersom deras arbetstid är uppdelad i ett morgonpass och ett kvällspass. Och problemet har ökat under senare år, säger Gesa Markusson, ombudsman på fackförbundet Fastighets som bland annat organiserar anställda i städföretag.

– Om vi tittar tio år tillbaka i tiden, så såg vi en frammarsch av kunder som köpte städning på dagtid. Städningen kunde pågå fast folk satt på kontoret. Och då hade man ju heltid och dagtid. Men nu ser vi ju hur den typen av kunder försvinner, säger Gesa Markusson på Fastighets.

Ja, det är inte i första hand städbolagen som är problemet när det gäller den uppdelade arbetstiden, enligt Gesa Markusson. De skulle nog gärna vilja erbjuda sammanhållen arbetstid åt sina anställda, menar hon. Det är beställarna av städtjänsterna som ändrat beteende. Och då handlar det inte bara om arkitektkontoren och butikerna, som vill ha städningen avklarad när kunderna kommer, utan även inom offentlig sektor. Skolorna tioll exempel vill oftast ha städningen utförd efter skoltid.

Gesa Markusson uppskattar att ungefär en fjärdedel av dem som jobbar i de bolag som hon ansvarar för har uppdelad arbetstid, med ett pass från tidig morgon, och ett annat som startar sen eftermiddag.

– Vi har ju folk som inte ser sina barn på hela veckan.

Du säger det. Det finns sådana?

– Det finns folk som jobbar morgon och kväll, de måste ha en heltid för sin försörjning, och den andra föräldern är då hemma, det finns mammor som inte ser sitt barn annat än på lördagen och söndagen och sedan när de sover tidigt på morgonen

Lagen kräver 11 timmars dygnvila, men det är inte ovanligt att arbetsdagen börjar vid sex på morgonen och slutar vid sju på kvällen, med en lång rast i mitten. Och speciellt i Stockholmsområdet kan restiden till jobbet vara timslång. Det här tär på krafterna för många, säger Gesa Markusson.

– Jag ser ju att de här människorna har en högre sjukfrånvaro. De pallar inte det här livet. Det handlar om att få tid över för motion, för familjen. Det handlar om fritid och om de saker man gör för att orka jobba.

Och det här handlar ofta om personer som inte har så många andra karriärmöjligheter?

– Nej, i Stockholmsområdet är det så att städbranschen domineras helt klart av peersoner med utländsk härkomst. Och med lite begränsade språkkunskaper finns det inte någon stor uppsjö av karriärval att välja på.

Samtidigt har facket inte mycket att sätta emot i förhandlingarna, säger Gesa Markusson. Det finns ingen lag som kräver sammanhängande arbetstid, och verkligheten ser ut som den gör. Istället tycker hon att man borde sätta större press på beställarna av städtjänsterna, att få dem att ändra inställning.

– Under ganska många år gick det bra att stääda på dagtid, så jag förstår inte riktigt varför det plötsligt är så omöjligt. Det kännns lite som tillbaka till 1800-talet. Tjänstefolket ska inte vara synliga.

Känner du så?

– Ja, lite känns det så, säger Gesa Markusson, ombudsman på fackförbundet Fastighets.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".