Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Varningar om hedersmord togs inte på allvar

Publicerat onsdag 25 april 2012 kl 15.43
"Mordet kunde ha förhindrats"
(2:27 min)

Den 19-åriga kvinna som knivmördades i Landskrona sent i måndags kväll hade under en tid sökt hjälp hos organisationen Tänk Om i Malmö, som arbetar mot hedersrelaterat våld. Föreningen riktar nu kritik mot socialtjänsten i Landskrona kommun för att den inte tagit hotbilden mot 19-åringen på allvar och hjälpt henne att flytta till en annan kommun.

Mikael Högberg på föreningen Tänk om i Malmö säger att om Socialen hade varit mer hörsam så hade mordet kunnat förhindras.

– Ja, det skulle man kunnat göra om man hade haft mer kunskap. Sen också om man hade hörsammat de signaler vi gav ifrån oss om att hon skulle flyttas från Landskrona. Det var en linje som vi bedrev de sista månaderna.

Vad fick ni för svar?

– De valde att ha henne kvar i Landskrona och inte flytta henne därifrån. Deras värdering var att hon hade en skola som hon gick i. Det var riskbedömning som inte var korrekt, kan vi säga nu, säger Mikael Högberg på föreningen Tänk om i Malmö.

Landskrona kommun har bjudit in Socialstyrelsen och Länstyrelsen att medverka vid en utvärdering av kommunens insatser för den unga kvinnan som mördats. "Landskrona stad nekar ingen kvinna skyddat boende när det finns ett konstaterat hot" säger Anette Lindberg Molin, chef för individ och familjeförvaltningen, i ett pressmeddelande. Hon säger också att de ibland ställs inför problemet att en del kvinnor tackar nej till erbjudande om skyddat boende "för att de vill hävda sin rätt att leva ett självständigt liv".

Den 19-åriga kvinnan som mördades med flera knivhugg sent i måndags kväll i Landskrona hade tagit kontakt med föreningen Tänk om i Malmö och berättatatt hon hade mot sin vilja gifts bort i hemlandet och behövde hjälp, säger Mikael Högberg.

- När hon tog kontakt med oss i somras så hade hon flytt från ett tvångsgifte, hade blivit bortgift mot sin vilja med en äldre man. Hon lämnade den familj hon var bortgift till och flydde tillbaka till Sverige, säger han

Föreningen erbjöd henne behandling och hon deltog i gruppsamtal med andra tjejer som utsatts för hedersvåld. atten då den 19-åriga kvinnan hittades mördad i sin lägenhet grep polisen hennes 16-årige lillebror nära fastigheten där hon bodde. Han är nu skäligen misstänkt för mord men har inte kunnat förhöras. Själv nekar pojken till brott, säger hans advokat till Aftonbladet på nätet.

Men enligt Mikael Högberg sa kvinnan i sina senaste kontakter med föreningen att hon kände sig hotad.

- Hon har berättat för oss att hon blivit hotad av sin familj och var rädd för sin mamma och lillebror. Det har varit situationer då jag har träffat henne i Landskrona och när hon trott sig se sin mamma gå förbi på gatan har hon gömt sig under bordet på det där kaféet vi träffats för att samtala. Hon var rädd och framför allt sista tiden. Hon berättade att hon som med en kniv under kudden, säger Mikael Högberg som arbetar som KBT-terapeut på Föreningen Tänk om i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".