Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Medling mellan offer och förövare underskattad

Publicerat torsdag 26 april 2012 kl 13.28
Medling borde erbjudas oftare
(3:59 min)
Foto: Alberico Lecchini/Sveriges Radio.

Det finns stora skillnader mellan landets kommuner i hur ofta medling sker mellan unga gärningsmän och offer, visar en färsk rapport från Socialstyrelsen. Trots att medling anses vara ett utmärkt komplement till rättsprocessen finns det kommuner som inte tar vara på den här möjligheten.

– En skillnad är de kommuner som tar medling på allvar och säger att det här vill vi erbjuda våra medborgare och har en organisation kring det. Men i de kommuner där det inte går så himla bra, där ingår medling som en del av allt som Socialtjänsten ska göra och då blir den medlingen ytterst pytteliten del i verksamheten. Och då är de inte särskilt aktiva i sitt erbjudande av medling. Och det måste man vara för att polisen också ska vara aktiv, sägerPia Törstrand, som är ordförande för föreningen Svenskt forum för medling och konflikthantering.

Sedan januari 2008 är det obligatoristk för kommunerna att erbjuda medling till unga förövare som är yngre än 21 år, om de erkänt brottet hos polisen. 96 procent av landets kommuner gör också det. Men Socialstyrelsen anser att "medlingen inte har den plats och spelar den roll som intentionen var". Olika rutiner, dåligt samverkan, avsaknad av statistik, är några få av bristerna.

Och för att förbättra resultatet krävs det ett fungerande samarbete mellan bland annat kommun, polis och åklagarna, skriver Socialstyrelsen i sin rapport.

Niklas Mårtensson är handläggare för ungdomsfrågor på Rikspolisstyrelsen, och han tycker att Socialstyrelsens rapport väcker en del frågor om bristerna i systemet:

– Visst kan man säga att rapporten tyder på att det kommer till för få ärenden, och där är det möjligt att det finns en förbättringspotential för polisen. Men i det här sammanhanget välkomnar vi att den här rapporten kommit och det resultat som den visar på. Den kan ytterligare påminna om hur viktigt det är att alla unga gärningsmän som erkänner verkligen får den här frågan, säger Niklas Mårtensson.

Varför är det då så viktigt att unga förövare och deras offer ska träffas för ett samtal?

Pia Törnstrand, är sedan tio år tillbaka medlare i Stockholms kommun, och hon säger att medlingen blir ett sätt för gärningspersonen att ta ansvar för sina handlingar:

– Gärningspersonen kommer nästan alltid för att säga att de är ledsna för det som de gjort och att säga att det inte var meningen. De är ja-sägare (till samtalet) mycket tidigare än de som är utsatta för brott, för de får inte frågan förrän långt senare.

I många fall har medlingen också brottspreventiv verkan, säger Pia Törnstrand. Förövare som mött sina offer på det här sättet är mindre benägna att begå brott igen.

Och för offret kan medling vara en möjlighet att få svar på en del frågor som brukar plåga honom eller henne. Utan medlingen brukar såren vara svåra att läka, säger Pia Törnstrand:

– Det är en drivkraft att komma för att få svar på sina frågor. Och då är det inte vanligtvis att man vill få svar på frågan "varför slog du mig" utan "vad var det som hände?" Man vill få en beskrivning av varför just jag kanske, vad jag utsedd eller blev det bara så. Sådana typer av frågor.

Medling sker mestadels före rättegången, säger Pia Törnstrand. Och ofta får rättegången en annan utgång om medling har ägt rum, till och med när det gäller straffet, säger Pia Törnstrand.

– Ja, det kan påverka straffet, fast väldigt lite när det gäller brott mot person. Men det står inom rättegångsbalken att det oavsett om du har medlat eller inte och du försöker gottgöra ditt brottsoffer så ska det tas hänsyn till. Medlingen är en del i det. Men inte så att man kan säga om man medlar så får man ett lägre straff. Nej, så är det inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".