Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jubileum med pompa och ståt

Tyska skolan firar 400 år med kunglig närvaro

Publicerat torsdag 3 maj 2012 kl 10.00
"Tanken med en kulturmötesskola är attraktiv"
(3:28 min)
1 av 2
2 av 2
Tyska skolans elever känns igen på sina typiska ryggsäckar.

En av Sveriges äldsta skolor firar stort jubileum. Tyska skolan i Stockholm är en av få skolor i landet som i stort sett oavbrutet har undervisat elever ända sedan 1612. Bland annat deltar det svenska kungaparet och den nyvalde tyske presidenten med fru i festligheterna.

Tyska skolan i Stockholm är i dag en skola där både tyska och svenska barn går. Det finns inget krav att kunna tyska när man söker dit, meningen är att alla barn ska lära sig både tyska och svenska på modersmålsnivå. Syftet är att två kulturer möts. Eike Peterman är ordförande för den ekonomiska föräldraföreningen som är skolans huvudman.

– Jag tycker den här tanken med kulturmötesskola är väldigt attraktiv och jag vill gärna dra mitt strå till stacken att en sådan ska få fortleva.

Tyska skolan är också en officiell tysk utlandsskola. Det innebär att den får finansiering från tyska staten samt även från Österrike och Schweiz. Undervisningen ges från årskurs 0 till 12 enligt både den tyska och svenska läroplanen. På examensdagen kan de 600 eleverna ta emot både en tysk och en svensk studentexamen. Att skolan har funnits i 400 år gör saken ännu mera speciell, tycker Eike Peterman.

– Som alla sådana här jubileer ger det möjlighet att tänka efter på vad som har varit och vad som kan tänkas komma. Och det är väldigt trevligt att tänka sig att det här kulturella mötet – om än i helt annan form – har funnits så pass länge som 400 år.

Jubileumsfestligheterna inleds med en högtid på fredag då både det svenska kungaparet och Tysklands nyvalda president Joachim Gauck med hustru deltar. Därefter följer på lördagen en stor medeltidsmarknad och skolfest. Förberedelserna har skötts av skolans elever och har pågått sedan september förra året. På söndagen avslutas med gudstjänst i Tyska kyrkan i Gamla stan. Kopplingen till tyska kyrkan är ingen slump. Skolan startades en gång i tiden som församlingsskola. Det berättar Tyska kyrkans kantor Michael Diercks, som forskat kring Tyska skolans historia.

– Tyska församlingen bildades i mitten av 1500-talet och man konstaterade snabbt ett behov att undervisa församlingsmedlemmarnas barn. Det var medelklassbarn som gick där, inga fattiglappar, men inga adliga barn heller, berättar han.

Huvudämnen på 1600-talet var musik och sång, eftersom eleverna också var anställda av församlingen för att sjunga och spela i gudstjänsterna. Men även läsa, skriva och matematik lärdes ut. Dessutom fostrades barnen till att vara lydiga samhällsmedborgare under den Svenska kronan.

Så här kunde undervisningen låta på 1600-talet. Inför jubileet har elever i årskurs fyra övat in några av sångerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".