Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

All kommunal hemtjänst försvinner i Täby

Publicerat fredag 4 maj 2012 kl 07.00
"Det är valfriheten som är poängen"
(5:10 min)
1 av 2
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
2 av 2
Leif Gripestam (M)

Stockholmsförorten Täby har sedan början av 1990-talet gått i spetsen för avreglering och privatisering av den offentliga sektorn. Just nu är Täby i färd med att lägga ned den kommunala hemtjänsten, eftersom verksamheterna dras med stora underskott.

I Täby började såväl statsminister Fredrik Reinfeldt som hans pappa Bruno Reinfeldt sina politiska karriärer. Kommunen nämns ofta som ett exempel på hur Sverige skulle se ut om Moderaterna fick fria händer för sin politik.

Före sommaren ska alla i Täby som har kommunal hemtjänst byta till privata utförare. Täby blir då den andra kommunen i Stockholm, efter Nacka, som inte längre erbjuder hemtjänst i kommunal regi. Hittills har Täby fått in ett 80-tal ansökningar från privata utövare, som lett till godkännande av runt 25 företag. På listan finns allt från vårdbjässar som Carema Care och Attendo till mindre lokala företag.

Också den kommunala vuxenutbildningen, Komvux, ska läggas ner. Och sedan början av 2000-talet är all barnomsorg i kommunen privat, och det finns ett stort antal friskolor. Leif Gripestam (M), ordförande i kommunstyrelsen, ser inga problem med att kommunala alternativ försvinner:

– Det är ändå så att det finns väldigt många alternativ i Täby, inom förskola, hemtjänst, skola, vad du vill. Det är valfriheten som är poängen. Jag tycker inte att det är politikens uppgift att bestämma åt Täbyborna vilken vård de ska ha eller vilken skola de ska välja. Det är faktiskt så att det ska Täbyborna bestämma och därför har vi infört valfrihetssystem med många olika aktörer som levererar välfärdsverksamheter till Täbyborna, säger Leif Gripestam.

Men är det möjligt att privata hemtjänstföretag klarar av att utföra samma arbete för mindre pengar utan att det går ut över kvaliteten? Ja, säger Thomas Nilsonne (M), ordförande i Täbys socialnämnd.

– Det finns fyra olika faktorer. Det är en annan lönestruktur, det är en annan veckoarbetstid, man kan enligt lag ha timanställda på ett annat sätt i den privata hemtjänsten och man kan framförallt sälja tilläggstjänster.

De tre första punkterna har ju med anställningsvillkoren för personalen att göra, att det blir sämre för personalen helt enkelt?

– Det behöver absolut inte bli sämre.

Men att lägga in krav på sådant som meddelandefrihet eller kollektivavtal i avtalen är nästa omöjligt, eftersom en kommun aldrig kan tvinga ett privat företag att ge en viss lön eller skriva på ett kollektivavtal.

Enligt den politiska oppositionen i Täby blir det sämre villkor för personalen, vilket i sin tur leder till försämrad kvalitet. Conny Fogelström är socialdemokratiskt oppositionsråd:

– Många av de gamla är ensamstående och har inte mycket annat socialt nätverk än när hemtjänsten kommer. Det här mötet är så oerhört viktigt och det handlar inte bara om praktisk hjälp utan det kan handla om att få en vän en stund på dagen. Det hinner man väldigt sällan med. Jag ser när jag har kontakt med dem som jobbar i verksamheten att de ju faktiskt får slita ihjäl sig. Det är paradoxalt: Täby kommun är arbetsgivare och förhandlar fram ett löneavtal, sedan upptäcker man att det blev för dyrt och då måste man avveckla verksamheten. Det här med valfrihet i Täby är ju bara en chimär givetvis, säger Conny Fogelström,  socialdemokratiskt oppositionsråd i Täby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".