Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Idrott och mångfald

Eldsjälen Baba Hassan viktig för Hallstahammar

Publicerat lördag 5 maj 2012 kl 09.05
"Vi började 1993 med fotboll"
(5:01 min)
1 av 3
Hassan Shamshiri, är en eldsjäl inom Hallstahammars idrottsrörelse. Foto: Kavoos Akhtari/Sveriges Radio.
2 av 3
I tjugo år har Hassan Shamshiri varit aktiv i Hallstahammar. Förra året utsågs han till Årets Västmanlänning för sina insatser inom idrotten. Foto: Kavoos Akhtari/Sveriges Radio.
3 av 3
Jan Fagerström jobbar på Hallstahammars kommun med kultur- och fritidsfrågor. Han har känt Baba Hassan länge och säger att hans arbete är mycket viktigt i kommunen.

Grunden för idrottsrörelsen i Sverige är föreningarna. De flesta ungdomar börjar sina aktiva karriär i en idrottsförening som ofta bedrivs ideellt av eldsjälar som Hassan Shamshiri, en engagerad pappafigur för ungdomarna i Hallstahammar.

Jag är på väg mot Hallstahammar för att träffa en av de eldsjälar som jobbar med ungdomar, Hassan Shamshiri. Han har grundat idrottsföreningar i Hallstahammars kommun och varit aktiv i mer än 20 år.

Han är som en extrapappa för ungdomar här som kallar honom Baba Hassan, eller på svenska pappa Hassan. Hans meritlista är lång: landslagsspelare i volleyboll för Iran i 10 år,  proffs i Turkiet och studier i idrottsledarskap vid Bosön på Lidingö i Stockholm. År 2008 och 2009 utsåg kommunen honom till Årets ledare, och i fjol valdes han till Årets västmanlänning.

Hallstahammar med 15 000 invånare är ingen metropol. Man passerar skylten när man åker E18 ner till Örebro eller upp mot Västerås. Hur har Baba Hassan hamnat här? Jag måste fråga honom det senare, men först ska jag träffa någon från kommunen.

–  Jag heter Jan Fagerström och jobbar här på Hallstahammars kommun med kultur- och fritidsfrågor, säger han.

På fritiden blir det mycket idrott för ungdomar, berättar Jan Fagerström.

– När det gäller föreningar är det främst barn- och ungdomsverksamhet som prioriteras och bland barn och ungdomar är det väldigt mycket idrott.

Jan Fagerström har känt Baba Hassan i många år och stött hans arbete som han anser vara mycket viktigt för ungdomarna, i synnerhet de med invandrarbakgrund.

– Han engagerar många barn och ungdomar att de är med och har något vettigt att göra på fritiden helt enkelt.

Jag lämnar kommunhuset och träffar Baba Hassan Shamshiri utanför. Han är en lång, smal och vältränad 64-årig som ser mycket piggare än andra-64 åringar som jag har träffat. Han cyklar fort genom samhället och jag följer honom i bilen till hans arbetsplats, en idrottslokal i en skola. Vi sätter oss och han visar mig bilder från gamla tider och hans aktiva karriär som volleybollspelare. Jag frågar hur det känns när han på bilderna från sin tid i det iranska landslaget när han var ung?

– Jag blir mycket ledsen och gråter! Sen ringer jag till mina kompisar och kontaktar dem.

Nej, Hassan vill hellre prata om nuet än gamla tider. Han sökte sig till Sverige från Turkiet i mitten av 80-talet och placerades i Hallstahammar, men sedan dess har han valt själv att stanna här och jobba med idrott.

– Det fanns inga utomhusaktiviteter här och jag började att prata med ungar och föräldrar, och vi började för första gången 1993 med fotboll, volleyboll, basket, utebandy, bordtennis och  så vidare.

Och i mer än 20 år har han lagt all sin tid på idrotten och ungdomarna.

– Jag tänker inte på hur många timmar jag jobbar.  Men ungefär från kl 8-9 på morgonen till kl 8-9 på kvällen, säger han.

Baba Hassan närmar sig pensionen men han har inga planer på att trappa ner.

–  Jag tror inte det. Jag frågar min fru ibland att om jag blir pensionär  till exempel på en måndag, vad jag ska då göra på tisdagen? Och hon säger : ta din väska och gå till jobbet. Hon har rätt, jag kan inte släppa idrotten, inte nu.

Hassan Shamshiri vann priset som årets västmanlänning 2011 för sina insatser för barn och ungdomar i Hallstahammars kommun. Själv säger han att priset är ett bevis på att han valde rätt bana från början.

– Jag blev mycket glad och jag tänkte att jag fått resultatet som jag har väntat på. Jag tänkte att jag ville göra någonting för Sverige som varit snäll mot mig och min familj, och nu Hassan varsågod, här är resultatet, säger Hassan Shamshiri.

Det har blivit dags för mig att lämna Hallstahammar Baba Hassan, och han agerar pappa även för mig. Han ger mig en läsk och säger: -Kör försiktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".