Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nolltillväxt i ekonomi enligt LO-ekonomerna

Publicerat torsdag 3 maj 2012 kl 15.43
"Vi har hamnat i ekonomiskt-politiskt limbo"
(3:57 min)
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Sänk räntan och satsa på utbildning för ungdomar utan examen. Det vill LO-ekonomerna i sin ekonomiska vårrapport.  LO-ekonomerna gör samma analys som de flesta andra konjunkturbedömare, att tillväxten blir låg.

Tillväxten till exempel blir högst 0,4 procent. Och det verkar vara ganska låst för stimulansåtgärder i år, säger Ola Pettersson LO:s chefekonom.

– Nej, vi har hamnat i någon form av ekonomisk-politisk limbo i Sverige i dag och det är djupt olyckligt. Det riskerar att leda till att problemen på svensk arbetsmarknad förvärras.

Det är ingen som vill ta det riktiga ansvaret menar du?

– Det finns två aktörer som ska ta ansvar för den ekonomiska politiken i Sverige. Det är dels regeringen och dels Riksbanken. Om ingen tar ansvaret är vi i en väldigt besvärlig situation, säger Ola Pettersson LO:s chefekonom.

LO-ekonomerna vill att Riksbanken ska sänka räntan från dagens 1,50 procent till 1 procent senare i år. Argumenten är bland annat den låga inflationen i dag och den höga arbetslösheten. Men räntesänkningar får inte genomslag förrän efter bortemot ett år och då skulle vi vara inne i en uppåtgående konjunktur med en tillväxt i svensk ekonomi på 3 procent 2013 enligt ekonomerna och då är det kanske dags för en räntehöjning istället.

– Jo, så är det. Penningpolitiken verkar alltid med fördröjning, men vi ser fortfarande utrymme för fortsatta räntesänkningar.

Förbättrad a-kassa är en sak som LO-ekonomerna återkommer till också denna gång. Den skulle bidra till ökad konsumtion och stimulera ekonomin generellt, menar man. Kommunerna skulle också i dagens läge med låg tillväxt behöva ökat statligt stöd med några miljarder kronor.

En av de politiska huvudfrågorna i dag är arbetslösheten och i fokus har stått arbetslösheten bland unga mellan 15 och 24 år. Statistiskt är den inte alltid så lätt att bena ut mellan olika åldergrupper, faktisk utbildning och pågående utbildning och önskan om arbete på hel eller deltid. Men LO-ekonomerna slår fast att den viktigaste faktorn för att få jobb är att ha en klar gymnasieutbildning med sig. Därför vill LO-ekonomerna att det skapas 40 000 platser till nästa år i den yrkesinriktade utbildningen och minst 25 000  platser i den förberedande arbetsmarknadsutbildningen.

Det bollas i debatten många olika siffror kring hur stor ungdomsarbetslösheten i själva verket är. Är den 6, 12 eller 24 procent? Frågan kan att ta bort fokus från grundproblemet, menar LO:s chefekonom Ola Pettersson.

– Det riskerar att bli lite missvisande. Det gäller att se de verkliga problemen och det största problemet är att många ungdomar inte har en tillräckligt bra utbildning.

Och det är ett långsiktigt problem. Inget man löser under 2012?

– Nej, det är sant, men det går att göra mer kortsiktiga åtgärder som får effekt. Då handlar det om någon form av utbildningslyft där ungdomar som inte har en grundläggande kompetens får gå tillbaks till skolbänken med samhällets stöd.

Hur ska det konkret gå till ?

– Det handlar om att Arbetsförmedlingen får anvisa ungdomar till skolan och se till att ungdomarna får ett ordenligt ekonomiskt stöd, säger LO:s chefekonom Ola Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".