Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Antimuslimsk "kraftsamling" i Stockholm i helgen

Publicerat fredag 3 augusti 2012 kl 13.21
"Ett slags internationell kraftsamling kan man säga"
(4:42 min)

I skuggan av Pridefestivalen hålls ett möte i Stockholm på lördag med grupper kopplade till den antimuslimska counter-jihadrörelsen. Enligt arrangörerna handlar det om den första "världsomspännande counterjihadaktionen", med namnkunniga talare från ett flertal länder. Mötet kan bli betydelsefullt, säger journalisten och författaren Lisa Bjurwald.

– Sådana här grupper är väldigt bra på att göra reklam för sig själva, och är väldigt skickliga på propaganda och få saker att låta pampigare än vad de är. Men förutsatt att alla de här personerna dyker upp på lördag så är det ändå ett slags internationell kraftsamling kan man säga, säger Lisa Bjurwald som skrivit en bok om den europeiska högerextremismen.

Bland de talare som aviserats finns den amerikanska counterjihadrörelsens kanske två största namn: författarna och bloggarna Pamela Geller och Robert Spencer, från organisationen "Stop Islamization af America", och finns också ledaren för den mycket uppmärksammade brittiska gatuproteströrelsen English Defence League, Stephen Lennon.

Och just den här blandningen av välformulerade opinionsbildare och gatukamp gör den här rörelsen speciell.

– I den här rörelsen har du en väldigt obehaglig kombination av både personer som skriver bästsäljande böcker, som så kallade "vanliga människor" köper, som driver bloggar som har otroligt stora läsarskaror, personer som har kopplingar till tea party-rörelsen och så vidare. OCH så har du de som står helt utanför. De är ligister, de är våldsverkare. English Defence League består av gamla huliganer och avdankade nynazister och så vidare, säger Lisa Bjurwald.

Counterjihadrörelsen anser bland annat att det pågår en "islamisering" av västvärlden. Tvärtemot vitmakt-miljön försvarar man judarnas rättigheter och staten Israel och även hbt-personer, vars rättigheter man säger att "islamiseringen" hotar.

Att man valt just Stockholm som mötesplats för det som man alltså kallar den första "världsomspännande counterjihadaaktionen", kan bero på att det ligger bra till geografiskt, tror Lisa Bjurwald. Enligt arrangörerna handlar det om att man vill uppmärksamma självmordsbombaren Taimour Abdulwahabs dåd i Stockholm i december 2010. Och även det kan mycket väl vara ett viktigt skäl, säger hon.

– Vi vet ju att det bara var den här självmordsbombaren själv som dog i Stockholm. Men för dem blir det väldigt symboliskt. De säger: "Ytterligare en stad som har drabbats av de jihadistiska våldet. Vi kommer dit för att markera att vi inte tillåter det längre.". säger Lisa Bjurwald.

Bakom ansökan till lördagens manifestation i Stockholm står en person som är kopplad till English Defence Leagues systerorganisation i Sverige, Swedish Defence League. Tvärtemot sin engelska motsvarighet så är Swedish Defence League en mycket marginell grupp. Men counterjihadrörelsen växer internationellt och Lisa Bjurwald befarar att den kommer att göra så även i Sverige.

– Även fast vi har ett parti - Sverigedemokraterna - som också driver den här antimuslimska agendan, så behöver det inte betyda att det neutraliserar det här behovet av gatukamp. Utan det kan mycket väl vara så att man känner att man kommit så pass långt, så fler och fler av de som röstat på Sverigedemokraterna känner att SD börjat bli för mainstream och börjat låta som vilka politiker som helst. Och då letar man efter något mer radikalt, som man tycker att SD var en gång i tiden men som man tycker att de släppt litegrann. Och där finns det ett utrymme för något som Swedish Defence League att växa.

När SR International ställde frågan till den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Kent Ekeroth tidigare i veckan om hans parti har några kopplingar till English Defence League svarade han blankt nej. Kent Ekeroth är känd för sig kritik av islam och har bland annat varit med och startat en fond - antiislamiseringfonden - där folk kan lämna bidrag för att motverka "den pågående islamiseringen". Men några kontakter med English Defence League finns inte, säger Kent Ekeroth.

– Nej, det finns inte. Inte som jag vet i alla fall. Ingen som jag vet har några heller. Inga officiella kontakter och eller såvitt jag vet informella kontakter. Jag har ingen kontakt med dem. Det är därför jag inte känner till något om det här mötet eller vad det kan vara, säger Kent Ekeroth.

Men om man ser på counterjihadrörelsen i ett bredare perspektiv så finns det direkta kopplingar mellan den och Sverigedemokraterna, säger Lisa Bjurwald.

– Kent Ekeroth är en av de mest seniora personerna i Sverigedemokraterna. Han sitter i Sveriges riksdag och han är också en av de ledande gestalterna i den här internationella counterjihadrörelsen. Han har varit med på många internationella möten och har goda kontakter med de här högt uppsatta profilerna, säger Lisa Bjurwald, journalist och författare, bland annat till boken "Europas Skam - Rasister på frammarsch".

Kent Ekeroth intervjuades av Ann Törnkvist, SR International.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".