Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hbt-personer ofta utsatta för hedersrelaterat våld

Publicerat måndag 6 augusti 2012 kl 16.26
"Jag trott att jag var den enda kurden som hade en annan läggning"
(3:47 min)
Efter paraden. Foto Erik Mårtensson / SCANPIX

Att vara ung och homosexuell kan ibland vara ett problem som kan bli ännu svårare för unga vars familjer håller fast på deras religion eller traditioner. Därför kan det finnas fler dimensioner när det gäller hedersrelaterade våld och hbt-frågor, säger Azam Qarai, som arbetar som behandlare på Linnamottagningen i Stockholm. Fortfarande finns det människor som tror att homosexualitet är en sjukdom, säger hon.

-- Tyvärr är det många som tror att det här är en sjukdom och vill bota den. Det hör jag  i kontakt  med ungdomar. Det kan de berätta vad familjen har sagt eller de familjer som jag träffar som att de är ute efter att bota dem.

När den glada Pride-festivalen är slut kommer man tillbaka till vardagen igen och då börjar för många ett liv under hot, oförståelse och ibland våld.

Kvinnors Nätverk driver verksamheterna "Linnamottagningen" och "Matilda" (för vuxna kvinnor). Genom dessa erbjuder den ideella föreningen råd, stöd- och motivationsinsatser till ungdomar och kvinnor.

Linnamottagningen har fått ett nationellt uppdrag av regeringen med fokus för hbt- och hedersrelaterade frågor och höll ett seminarium under Pride-veckan på Kulturhuset i Stockholm förra veckan.

Där träffade SR International Azam Qarai som menar att det är inte bara okunskapen som orsakar så mycket konflikter och lidande inom familjer. Det gäller också värderingar grundade i olika religioner eller traditioner som är tusentals år gamla. Men också personal som jobbar inom socialtjänsten har en del ansvar och missar ibland kärnan i problematiken samt diskriminerar hbt-personer, säger hon.

– Om man tänker på Sverige som är ett sekulärt samhälle och som har lagar för att man inte ska diskriminera men ändå hbt-personer blir diskriminerade och kränkta - och då tycker jag att en hel del på grund av okunskap för att dessa människor utgår alltid från sina egna värderingar och normer, säger Azam Qarai.

Kvinnors nätverk har också en öppen verksamhet och möteplats för tjejer och unga kvinnor under namnet "Systra mi" och kan förmedla skyddade boende till de som har behov av det efter en utredning.

Linnamottagningen har också inspirerat och utbildat medlemmar som ställer upp för att stötta andra tjejer och killar som har frågor angående sin sexualitet eller om konflikter med familj eller myndigheter.

Shiler, som har växt upp i Sverige och har föräldrar från den kurdiska delen av Iran, genomgick en svår tid när hon i tonåren upptäckte att hon var homosexuell. Men det sista steget var det svåraste när hon skulle berätta till familjen, först för mamman och syskonen. Sedan träffade hon pappan som var den sista biten av den processen och som sannolikt vad den svåraste, trodde hon då.

– När jag kommer ut till min pappa så sa han det:  att när han tog oss till Sverige för nästan 28-29 år sen, så sa han att han ville att vi får leva i frihet här i Sverige och då är inte rätt av honom att låsa fast oss.

Sedan dess har Shiler kunnat leva sitt eget liv öppet och få stöd från sin familj. Hon tyckte att seminariet som Linnamottagningen ordnade på Kulturhuset var inspirerande och hon tänker nu ställa upp och bli medlem i Kvinnors nätverk för att dela med andra sitt kunskap och erfarenhet.

– Jag trott att jag var den enda kurden i hela Sverige  som hade en annan läggning, men jag har träffat så många fina människor som har tagit sig ur det här förtrycket så det finns hopp för alla. Och därför vill jag engagera mig och sprida min kunskap och min erfarenhet, säger Shiler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".