Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"En nystartszon skulle gynna Rinkeby"

Publicerat torsdag 9 augusti 2012 kl 16.19
"En nystartszon skulle gynna Rinkeby"
(4:22 min)
Dikran Dison, glasmästare i Rinkeby. Foto: Sophie Vukovic/ SR International

Nystartszoner skulle leda till fler jobb och locka nya företag till området. Det säger Dikran Dison som driver ett glasmästeri i Rinkeby, i en av de ca trettio områdena där regeringen anser att en nystartszon bör bildas. Dirkan Dison, som idag har två personer anställda, skulle gärna utöka sin personal med en till. Med de lättnader som föreslås skulle han kunnat göra det -annars blir det svårt. Och så är det för de flesta småföretagarna, säger han.

-- Det är helt uppenbart att man måste göra någonting. Läget börjar bli för svårt att hantera. För småföretag är skatten en stor börda, det vill säga: de som jobbar kan inte få ihop till sin lön. Konkurrenskraften är för dålig. Vi har tappat mycket av vår konkurrenskraft därför att saker och ting som man kan göra är mycket lättare att köpa importerade. Och då är det ingen som vill betala mer för en tjänst eller för en vara när den är för dyr.

– Diskriminering i arbetslivet har också varit påtaglig och finns faktiskt överallt. Och dessutom omhändertagande politik har också gjort att många människor har fastnat i passivitet och bidragsberoende. Det är alldeles för många som inte kan försörja sig själva. Och det blir för tungt.

Allt detta har givit sidoeffekter som drabbar både småföretagarna dvs. arbetsgivarna och de som väntar på att få ett jobb, säger Dikran Dison.

– Därför förstår jag att regeringen vill göra någonting och de måste göra någonting. Våra förväntningar på regeringen har inte infriats helt. Jag tycker att det var jättebra att de sänkte arbetsgivaravgifterna för ungdomar upp till 26 år - det halverade arbetsgivaravgiften och det var jättebra, men det räcker inte. Man behöver göra mer och jag tror att det är ett bra förslag att testa nya idéer och det här med nystartszoner tycker jag är bra att testa.

Dirkan Dison förstår hans glädje inte kommer att delas av de som hamnar utanför dessa zoner trots att de har identiska problem. Rättviseaspekten är också viktig säger han.

– Varför ska andra ställen betala mer skatt men jag tror att målet måste vara att man överlag skall sänka skattebördan för småföretag med upp till tre eller fem anställda. För sedan då man blir större då har man hittat sin nisch - då har man klarat sig. Men det är den här fasen från nystart till några anställda som är kritisk - det är där som rätt kunder inte hittar sin nisch så att säga. Och där anser jag sitter hela problemet.

Å andra sidan är Rinkeby ett ställe som inte är jämförbart med många  områden. Det närliggande Kista har helt andra problem till exempel.

– Rinkeby är ett "transit-land". Dvs folk kommer och bor här och sedan då de har etablerat sig på arbetsmarknaden och kanske får en bra ekonomi flyttar de härifrån. Just för oss företagare är detta ett problem. Men jag tror att hitta folk som vill jobba- det är inte så svårt. Där har vi otroligt många. De behöver arbete - så den delen upplever jag inte som alarmerande.

Dirkan Dison tror att den ekonomiska fördelen, dvs att företagarna får sänkta kostnader, skulle uppmuntra många att öppna nytt och stärka konkurrenskraften för företagarna som arbetar i de utsatta områdena. Att det ändå är ett pekfinger som på nytt riktas mot Rinkeby som ett problemområde bryr han sig inte mycket om.

– Jag har inte något emot det- men självklart - en del kan tycka att det är orättvist eller så. Men jag tror att Rinkeby-företagarna är väldigt glada att de har valt dem och att de i alla fall har tänkt på dem. Och likaså Rinkebyborna. Förhoppningsvis med goda resultat bör det här även komma andra till del.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".