Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljonprogram i behov av miljardrenoveringar

Publicerat fredag 10 augusti 2012 kl 14.11
"Det här är slitsamt för de som bor här"
(3:30 min)
Flygbild över miljonprogram i Rinkeby. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Stora delar av miljonprogrammen är i behov av omfattande renoveringar. På flera håll saknas redan enklare underhåll och nu börjar många av fastigheterna bli så gamla att det behövs större upprustningar. Kostnaderna beräknas uppgå till fler hundra miljarder men varifrån pengarna ska komma är det i många fall ingen som vet, och enligt Jan-Erik Höjvall, vd på bostadsbolaget Rikshem, är situationen i miljonprogrammen en tickande ekonomisk bomb.

– Det finns uppgifter om att man behöver rusta upp dem för omkring 1 000 miljarder, en miljon per lägenhet. Därför är det en tickande bomb, för man kan inte ta ut hyreshöjningar på alla områden, det finns inte betalningsvilja till det, säger han.

En fastighet klarar sig generellt ganska bra i 40-50 år, innan man behöver genomföra mer genomgripande upprustningar, som att byta ut kök, badrum och vattenledningar. För miljonprogramsfastigheterna som byggdes mellan 1964 och 1975, är den punkten nu nådd. Det innebär att ett stort antal fastigheter i ofta ekonomiskt ganska svaga områden nu står inför renoveringsbehov i mångmiljardklassen, även om prognoserna varierar stort.

Ett av de områdena är Rinkeby i Stockholm. Där bor Giovanna Lara som säger att i hennes lägenhet är till exempel golven uppspruckna och behöver bytas ut. Men det händer ingenting, säger hon.

– Jag har bott här i Rinkeby i nästan 18 år och de har inte gjort någon renovering, säger hon

Enligt Giovanna har fastigheten hon bor i bytt ägare flera gånger, men ingen av dem har alltså hittills velat ta itu med renoveringarna, som behövs.

– Självklart behövs det, säger hon.

Samtidigt får de stora renoveringsbehoven många fastighetsägare att vilja sälja. Enligt Jan-Erik Höjvall på Rikshem beror det på att många utländska banker i dag har brist på kapital och därför ställer in sina lån. Då de flesta fastigheter är högt belånade och eftersom renoveringskostnaderna väntas bli stora, känner många sig tvungna att sälja. Men det stora renoveringsbehoven gör samtidigt att fastigheterna är svårsålda.

– Ja, de här fastigheterna måste ju renoveras. Det måste man ta med i kalkylen och då är det svårt att få ihop en affär. Renoveringskostnaderna är så höga att då bli priset på fastigheterna för lågt för att det ska kunna motivera en affär, säger Jan-Erik Höjvall.

Något som komplicerar situationen ytterligare är att renoveringarna, som kommer behöva genomföras förr eller senare, i många fall kommer leda till högre hyror. Eftersom det rör det sig om områden där betalningsförmågan ofta är låg är hyreshöjningar i den storleksordning som behövs, upp till flera tusen kronor, svåra att genomföra.

– Det här är slitsamt för de som bor här. Väldigt många människor har ju en ansträngd ekonomi idag, det vet vi ju. Och det är inte så att man får en mindre slitsam ekonomi om de får en hyreshöjning på tusen kronor eller mer, Terje Gunnarson, regionordförande inom Hyresgästföreningen.

Men, säger han, hyreshöjningar är ofta ett resultat av att fastighetsägarna vill höja fastighetens bruksvärde. Kan man undvika det genom att endast genomföra de mest nödvändiga renoveringarna, så kan man också undvika svårhanterliga hyreshöjningar.

– Alla renoveringar behövs ju. Men man kan ju göra det mer eller mindre varsamt. Vi månar ju om att man ska göra det på ett varsamt sätt för att hålla ner kostnaderna, säger han.

I Rinkeby frågar jag Giovanna Lara hur hon ser på ytterligare hyreshöjningar, men hon tycker att hyran är hög nog som den är.

– De höjer här varje år. Men de har inte renoverat än, fastän de höjer varje år, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".