Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Söktryck på stipendier efter avgifter för högskola

Publicerat måndag 13 augusti 2012 kl 08.30
"Det är inte bara så att vi vill ha studenter, vi vill ha de bästa studenterna"
(2:42 min)
Många söker ett stipendium för att ha råd att studera i Sverige sedan avgifter infördes för sökanden från länder utanför EU, EES -länderna och Schweiz förra hösten. Foto: Tor Johnsson / SvD / SCANPIX.

Antalet sökande till höstterminen på de internationella masterprogrammen på Sveriges högskolor ökar. Det visar siffror från Verket för högskoleservice, VHS. Men det är fortfarande långt kvar till nivåerna innan Sverige införde avgift för studenter utanför EU, EES-länderna och Schweiz.
För många, som nu inte har råd att studera här, återstår att söka ett stipendium.

– Totalt sett så har vi ju sett en ökning, säger Niklas Dahlberg som är programansvarig på Svenska Institutet som står för en del av alla stipendier som går att söka. De som sökte stipendier har ju ökat markant i och med att det var den enda möjligheten för de att komma till Sverige och genomföra studier. Så där har vi ju sett också från föregående år till i år att det har ökat med mer än dubbelt så många.

När Sverige införde studieavgifter för studenter utanför EU, EES-länderna och Schweiz förra hösten rasade intresset för att studera här. Antalet studenter från länder som Kina, Pakistan och Kamerun krympte med 79 procent, enligt Högskoleverket.

Men till höstens internationella masterprogram har sökande från studeiavgiftsskyldia lände nu ökat med 24 procent från 3179 till 3953. Hösten innan man införde avgifter var antalet sökande runt 75 000.

Svenska Institutets stipendier täcker både levnadskostnaderna och studieavgiften som kan variera mellan ungefär 80 000 och 140 000 kronor per år. Det är bara en av 20 som lyckas få ett av SI:s stipendier, och de har högra krav på sina sökanden.

 – Det är inte bara så att vi vill ha studenter, vi vill ha de bästa studenterna, säger Niklas Dahlberg. Vi vill ha talangerna som kommer hit, som ska gå igenom och klara studierna med bravur och gå vidare, och helst också åka tillbaka och bidra till landet.

Förra året hade drygt 40 procent av de studie­avgifts­skyldiga studenterna någon form av svenskt stipendium, enligt lärosätenas enkätsvar till SCB. Verket för högskoleservice tror att vi kommer att få se en fortsatt uppgång bland avgiftsbelagda sökande till svenska högskolor. Mycket på grund av just stipendierna blir allt fler men också för att skolorna lärt sig att marknadsföra sina utbildningar bättre.

Till höstens kursstart har regeringen tillsatt 20 miljoner extra i stipendiepengar för att utöka stipendieprogrammen på SI och rikta in sig på nya länder och målgrupper. Men Niklas Dahlberg skulle gärna välkomna en ytterligare ökning i stipendiebudgeten.

 – Jag kan säga såhär, det är en väldigt stor utmaning att fördela de här medlerna optimalt. Vi kan absolut se en ökning utan budgeten. Det finns underlag för det. Det finns många duktiga studenter som vill komma till Sverige och studera, säger Niklas Dahlberg som är programansvarig Svenska Institutet, som står för en del av alla stipendier som går att söka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".