Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt för studenter att hitta bostad

Publicerat tisdag 14 augusti 2012 kl 16.44
"Jag börjar bli ganska trött på att flytta runt"
(3:51 min)
Foto: Jessica Gow/Scanpix

Det råder stor brist på bostäder för studenter i landet och värst är det i storstadsregionerna. För många studenter innebär det ett ständigt flyttande som kan påverka både studierna och val av studieort.

Johanna Österlund studerar sitt tredje år på juridikprogrammet i Uppsala, men står inför terminsstarten återigen utan bostad, och för henne har kringflyttandet inneburit en ständig stress.

– Den här stressen av att man hela tiden vet att man ska flytta och att man kanske får dubbelhyror och att det är stökigt omkring en. Så ska man samtidigt skriva stora tentor och prestera, och det är ganska stressigt som det är. Man önskar att man kunde ha ett bra boende i alla fall, säger hon.

Snart drar höstterminen igång för hundratusentals studenter landet över, och för väldigt många innebär det en oro för var de ska bo. I Uppsala studerar över 40 000 på universitetet, men det finns bara drygt 11 000 studentlägenheter. För de flesta löser det sig till slut, på ett eller annat sätt, men för många innebär det stora besvär.

– Nu börjar man ju bli ganska trött på det. Nu ska jag försöka få mitt femte boende så nu börjar jag bli ganska trött på att flytta runt, säger Johanna Österlund.

Situationen ser snarlik i stora delar av landet, i synnerhet i de stora studentstäderna som Stockholm, Uppsala, Göteborg och Lund. Där leder en allmän brist på bostäder och ett högre prisläge till att det är extra svårt för studenter att hitta boende. Samtidigt leder stora ungdomskullar och stor arbetslöshet bland unga till att allt fler söker sig till universiteten.

För många innebär studierna en flytt till en ny stad, och eftersom antagningsbeskeden kommer tätt inpå terminstarten gäller det att snabbt hitta bostad. Det kan vara avskräckande för många studenter och är något man bekymrar sig för på universiteten. I värsta fall kan det innebära att man förlorar studenter.

– Det finns naturligtvis en rädsla för nybörjare att söka till Uppsala, för de hör ofta att det är svårt att hitta bostad. Och det påverkar ju naturligtvis valet av studieort för en del studenter. Det är allvarligt och olyckligt om duktiga studenter inte kommer till Uppsala därför att de tror att de inte kommer hitta någonstans att bo, säger Kay Svensson, internationell samordnare på Uppsala Universitet.

Från regeringens sida hoppas man lösa situationen framförallt genom att med nya regler underlätta byggandet av fler bostäder och genom att göra det lättare att hyra ut i andrahand. Men civil- och bostadsminister Stefan Attefall menar att ett stort ansvar vilar på kommunerna.

– Ja, det är svårt. Liksom kommunerna är beroende av statliga regler så är jag beroende av kommunernas arbetet. Jag ser ett ökat engagemang ute i kommunerna och det gör att jag är hoppfull om att de börjar ta fram fler bostäder, inte minst för studenter. Och att staten också förenklar regler och kortar handläggningstider, då tror jag vi på sikt kan lösa den här frågan, säger han.

Finns det något regeringen kan göra i dag?

– Det som snabbast kan ge effekt är ju att vi får en bättre fungerande andrahandsuthyrning. Det gör att man lättare kan få tak över huvudet tills man hittar ett mer långsiktigt boende.

Det kommer heller inte bli aktuellt för regeringen att tillföra några pengar för att få fart på byggandet.

– Vi har ju haft olika subventioner för bostadsbyggande i Sverige under de senaste tjugo åren och vi har trots det byggt mindre än andra länder. Min erfarenhet är att det är svårt att utforma sådana subventioner så att det gynna ökat byggande på sikt, säger civil- och bostadsminister Stefan Attefall.

Men i väntan på fler bostäder fortsätter jakten på boenden för juridikstudenten Johanna Österlund i Uppsala.

– Det är klart att man blir lite matt när man packar ihop bilen med grejer. Det är klart man blir trött på det, men nu är det ju bara två år kvar, jag kanske hittar något lagom tills jag är klar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".