Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SMITTSKYDDSINSTITUTET:

Gonorré och klamydia ökar kraftigt bland unga

Publicerat torsdag 23 augusti 2012 kl 12.27
"Det finns flera anledningar att vara oroad"
(5:10 min)
Forskarna är oroade att antibiotikaresistent gonorré kan komma till Sverige. Foto: Karin Malmhav/Scanpix. Bilden är arrangerad.

Könssjukdomen gonorré ökade under första halvåret med nästan 50 procent i jämförelse med samma period i fjol, medan klamydia under samma tid ökade med 4,5 procent. Trots uppmaningar så fortsätter svenskarna med oskyddat sex.

Svensk statistik är inte unik. Samma tendenser ser man runt om i Västeuropa enligt Smittskyddsinstitutet.

– Alla sexuellt överförda infektioner ökar och det är gonorré, syfilis och klamydia. Men det är olika befolkningsgrupper som är drabbade av de enskilda sjukdomarna, säger Inga Velicko, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet, SMI.

I Sverige är det framför allt hos unga, kvinnor och homosexuella män som gonorré och klamydia ökar. Under första halvåret i år rapporterades 599 fall av gonorré, vilket är alltså en ökning med nästan 50 procent jämfört med samma period i fjol, enligt SMI. 170 av de smittade var kvinnor, det är 53 procent fler än förra året.

– Den ökar speciellt bland unga vuxna, och unga kvinnor. Och de åldergrupper som drabbades mest är de som är mellan 20 och 29, säger Inga Velicko.

Nästan en tredjedel av de smittade är alltså kvinnor. Bland män som smittats efter sex med män var ökningen 67 procent jämfört med antalet smittade i fjol. Och trots att gonorré ökar mest är klamydia den sjukdom som drabbar flest, enligt SMI. Under första halvåret 2012 anmäldes nästan 18 000 fall, en ökning med 4,5 procent.

– Här drabbas lite yngre åldersgrupper. Majoriteten av fallen är mellan 15 och 24 år.

Största ökningen har dock har skett i åldersgruppen 25-29 år. Mer än hälften av de smittade var kvinnor. Det som också oroar är att över hälften av de heterosexuella män som i år smittades med gonorré har fått den utomlands efter sexuella kontakter, i framför allt Sydostasien, alltså i området där det förekommer multiresistenta bakterier.

Bakom ökningen finns en ökad risktagning, säger Inga Velicko, epidemiolog på SMI. Man har oskyddat sex med tillfälliga partners här hemma och utomlands och kanske byter man partner ofta. Med andra ord är man dålig på att skydda sig.

– Vi är dåliga på att använda kondom, säger hon.

En förklaring är att vi har blivit mindre rädda för hiv till följd av att det numera finns bromsmediciner. Dessutom är 80-talets skräckkampanjer kring hiv långt bakom oss och sjukdomen har inte heller spridit sig som man befarat. Inga Velicko säger att det finns sanning i det.

– Sedan 1997 har vi sett en ökning av alla sexuellt överförda infektioner som vi bevakar som gonorré, klamydia och syfilis. Det har skett efter att hiv-behandlingen blev tillgänglig. Hiv är inte längre en dödlig sjukdom, det är en kronisk sjukdom.  Folk är inte rädda för den och det kan hända att de är mer avslappnade och skyddar sig lite sämre.

Men det finns flera anledningar att vara oroad, säger Inga Velicko epidemiolog på SMI.

– Ja, för de första kan alla sexuellt överförda infektioner leda till allvarliga hälsokonsekvenser,  som till exempel sterilitet om man inte upptäcker infektionen tidigt och inte behandlar den. Både klamydia och gonorré kan ofta vara utan symptom. Så man kan vara smittad men inte ha några tecken på att man har en infektion. För det andra så är det högre risk för den som bär på en sexuellt överförd sjukdom att bli smittad med en till sexuellt överförd infektion. Det innebär även ökad risk att bli smittad med hiv, säger Inga Velicko.

Något som oroar forskarna särskilt i dag är spridningen av gonorré, som alltså är just den könssjukdom som nu sprids som mest i Sverige.

– Det är den resistens hos gonorrébakterien som har setts i världen, men inte i Sverige. Vi har en del av bakteriestammar som är resistenta mot en del antibiotika, men vi har fortfarande antibiotika som kan bota gonorré. Det är inte ett problem här, men det är på gång.

Den resistenta bakterien sprids väldigt snabbt. I vissa fall i Storbritannien och USA har man försökt med kombinationsbehandling med två olika antibiotika som ges samtidigt men inte ens det fungerar hos alla.

– Just det, och det är också ett problem om det kommer multiresistent bakterie som redan till exempel rapporterades i Japan. För då finns det ingen behandling. Om den bakteriestammen kommer hit då blir det ett allvarligt problem, säger Inga Velicko epidemiolog på Smittskyddsinstitutet SMI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".