Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
HANDELSANSTÄLLDAS FÖRBUND:

Deltidsanställningar ett arbetsmiljöproblem

Publicerat tisdag 13 november 2012 kl 14.55
Den allmänna trivseln på arbetsplatsen blir sämre
(2:34 min)
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Att ha många visstidsanställda på en arbetsplats påverkar arbetsmiljön negativt, även för den fastanställda personalen. Nära sex av tio fast anställda på butiker med hög grad av tillfällig bemanning kommer alltid eller ofta hem utmattade efter jobbet. Det visar en undersökning från Handelsanställdas förbund.

– Det är ett arbetsmiljöproblem, alltså ett psykosocialt arbetsmiljöproblem. Betydligt ökad stress, man är mycket mer utmattad när man kommer hem från jobbet, man har sämre relation med arbetsledningen på arbetsplatsen. Hela situationen på arbetsplatsen blir mycket rörigare av att det hela tiden kommer och går nytt folk, som inte vet vad de ska göra i stort sett, säger Susanna Gideonsson är första vice ordförande på Handels. 

Drygt tusen medlemmar som arbetar i butik har svarat på undersökningen som ligger till grund för Handels rapport. Den visar att bland de som har fast anställning på arbetsplatser med hög andel tillfälligt anställda är det många som upplever att de mår sämre och är mer stressade än på arbetsplatser med en liten andel tillfälligt anställda. 58 procent av de fastanställda i butiker med hög grad av tillfällig bemanning kommer alltid eller ofta hem utmattade efter jobbet - att jämföra med 37 procent på arbetsplatser med låg grad av tillfällig bemanning. 

Att situationen för personer med tillfälliga anställningar kan vara påfrestande är känt, men den här rapporten från Handels visar alltså att de som är fast anställda också påverkas stort av situationen, säger Susanna Gideonsson, Handels förste viceordförande.

– Vi kan börja med det som är allmän trivsel på arbetsplatsen. Möjligheten att få träffa kollegor, att skratta och ha roligt när man jobbar försvinner. Sen så blir ansvaret så mycket större, att man hela tiden ska lära upp nya, att man inte vet vem man ska jobba med, att hela tiden vara den som ser till att ruljangsen rullar, säger hon.

Inom detaljhandeln har drygt en fjärdedel av arbetarna en tidsbegränsad anställning, och under de senaste åren har otryggare former av visstidsanställningar ökat på bekostnad av tryggare visstidsanställningar som vikariat och provanställningar. Handels anser att gränsen för hur mycket tillfälliga anställningar som personalen och arbetsplatserna klarar av har nåtts, och ser det här som ett arbetsmiljöproblem som också kan öka risken för stressrelaterade sjukdomar.

Susanna Gideonsson på Handels säger att de nu i sitt arbete kommer fokusera på denna fråga som just en arbetsmiljöfråga, och tycker att det viktiga är att alla fokuserar på problemet.

– Vi kommer att fokusera på det via våra skyddsombud och som ett arbetsmiljöproblem. Och även då förhandlingsvägen med arbetsgivarna. Förhoppningsvis vill arbetsgivarna även samarbeta med oss i de här frågorna så att vi kommer framåt. För man måste också inse att det här kostar även arbetsgivarna pengar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".