Bildt bekymrad över utvecklingen i Gaza

Publicerat torsdag 15 november 2012 kl 10:36
Uppdaterat, torsdag 15 november 2012 kl 11:59
Rök stiger upp mot himlen efter Israels flygräder mot Gaza. Foto: Adel Hana/Scanpix.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt säger till SR International att han är "synnerligen bekymrad" över utvecklingen i Gaza. Israel har genomfört flera flygräder mot Gaza som besvarats med raketbeskjutning mot Israel.

– Jag är synnerligen bekymrad över utvecklingen, säger utrikesminister Carl Bildt. Han hänvisar till sina kommentarer som han givit i början av upptrappningen på sin blogg.

– Sedan dess har vi sett hur våldet eskalerat med både raketbeskjutningarna och nu de omfattande israeliska vedergällningsattackerna. Vi får vädja till bägge att upphöra med alla attacker både mot Gaza och från Gaza så snabbt som möjligt, säger Carl Bildt som befarar ytterligare upptrappning och våldsamma vändningar.

– Sådana konflikter har ju en tendens i denna delen av världen att spåra ur kontroll. Den instabila situationen i regionen i sin helhet gör att det blir ännu mer bekymmersamt, säger Carl Bildt.

Däremot tror han inte att upptrappningen kommer att påverka situationen i Syrien men säger att det är svårt att bedöma det i detalj.

Under morgonen har attackerna mot flera mål i Gaza fortsatt. Sveriges Radios mellanösternkorrespondent rapporterar att attackerna bara är en början på en mer omfattande militär operation. FN:s säkerhetsråd har suttit i krismöte i natt och samtidigt har USA:s president Barack Obama diskuterat situationen med både Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Egyptens president Muhammad Mursi. Bildt är försiktig med att kommentera USA:s ställning i frågan.

Bildt, som befinner sig i Kairo för mötet mellan EU och Arabförbundet, träffar senare i dag Arabförbundets generalsekreterare Nabil al-Arabi.

Sedan i går kväll har Israel genomfört flera flygräder mot Gazaremsan. Minst 13 personer dödades bland annat en av Hamas ledare. Enligt israelisk polis har över 80 raketer och granater avfyrats från Gaza, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Skriv ut

Mer om …

Utrikes

Dela