Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Musikhjälpen samlar in för barns rätt till vatten

Publicerat onsdag 5 december 2012 kl 16.19
"Jag tror att vi går över 20 miljoner i år"
(4:08 min)
Jason, Gina och Kodjo ska leda Musikhjälpen. Årets tema är barns rätt till rent vatten. Foto: Mattias Ahlm

På måndag är det dags för Musikhjälpen igen. Under en vecka pågår insamlingar för att barn i slummen ska få tillgång till rent vatten. Alltihop direktsänds dygnet runt från en glasbur på Stortorget i Malmö och där kommer programledarna få sällskap av artister och kända personer som engagerar sig i insamlingen. De mesta av pengarna kommer från publiken som får önska all musik i programmet.

När Musikhjälpen drar igång nästa vecka är det för femte gången i ordningen. I år liksom förra året kommer den ledas av Gina Dirawi, Kodjo Akolor och Jason Diakité. Projektet är ett sammarbete mellan Sveriges radio, Sveriges television och Radiohjälpen och direktsänds dygnet runt i 144 timmar i radions P3, på webben och på vissa tider i SVT 2.

Projektet går ut på att publiken skänker pengar genom att önska låtar till programmet. Dessutom kommer en massa olika prylar att aktionernas ut. Den som vill kan bland annat lägga ett bud på ett par röda shorts som signerats av sångerskan Jennifer Lopez, skor som designats och burits av artisten Robyn och en använd skiddräkt tillhörande skidåkaren Petter Northug. Pengarna går sedan till insatser för att stödja människor som lever i fattigdom. Temat i år handlar om att ge barn i slummen tillgång till rent vatten.

– Vatten är ju en av de grundläggande förutsättningarna som finns för liv och för livskvalitet. Sedan 2007 bor det fler människor i stadsområden än på landsbygden. Vatten är en resurs som vi inte arbetat så mycket med som vi skulle behöva, så vi vill sätta fokus på att barn har rätt till vatten. Även i städer, säger Per Byman som är generalsekreterare för Radiohjälpen.

I storstädernas slumområden runt om i världen bor ungefär en halv miljard barn och det är de som drabbas hårdast. Ett stort problem är vattenburna sjukdomar som exempelvis kolera, men även uttorkning är ett hot eftersom kroppen inte kan tillgodogöra sig smutsigt vatten. Men Per Byman säger att det också finns en annan aspekt som gör att barn lider av bristen på rent vatten.

– Finns det inte toaletter i skolan så går framförallt flickor inte dit. De stannar hemma istället. I andra områden kan det vara så att vägen till toaletten är lång och återigen är det främst flickor som riskerar att utsättas för övergrepp på vägen dit. Så det finns en rad olika kopplingar, inte bara det rena vattnet utan även ett rättighetsperspektiv som är kopplat till vattenfrågan, säger Per Byman.

Sändningarna kommer ske från Stortorget mitt i Malmö och där pågår just nu ett intensivt arbete med att få allt i ordning. Även om de mesta av pengarna skänks genom publikens musikönskningar i programmet, så säger projektledare Maria Boklund att alla - både privatpersoner och företag - är välkomna att starta egna projekt och insamlingar till Musikhjälpen.

– I år vill vi verkligen uppmärksamma alla människor som finns runt om i Sverige som tar initiativ. Om man som privatperson vill göra något eget projekt för att bidra så går man in på Musikhjälpen.se . Där finns det klara direktiv om hur man gör för att skapa sitt egna initiativ, säger Maria Boklund.

Under åren har den insamlade summan hela tiden slagit nya rekord. Förra året samlades 18 miljoner kronor in. Men om det här året blir ett nytt rekordår vill inte Maria Boklund spekulera i.

– Jag vet inte vad jag vågar säga. Det är klart att det alltid är kul om man slår rekord men så länge folk gillar det vi gör, lyssnar och vi kan väcka känslor och få folk att agera så tror jag att vi har nått våra mål, säger hon.

Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman är däremot djärvare i sin gissning.

– Det känns otroligt bra det här året. Jag var nere i Malmö på startmöte för det här och det bubblar i hela Malmö. Både i radio, TV och på torg. Man ska ju inte sätta upp mål som man inte kan hålla men jag sticker ut näsan och tror att vi går över 20 miljoner i år, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".