Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bättre prognoser krävs för framtidens migration

Publicerat söndag 9 december 2012 kl 09.00
”Man måste göra nya prognoser hela tiden”
(2:16 min)
Arbetskraftsinvandringen är viktig för Sverige. För att välfärden ska vara fortsatt hög så måste prognoserna för in- och utvandringen förbättras. Eskil Wadensjö har studerat hur de kan förbättras. Foto: Stockholms universitet.

Sverige behöver fler invandrare i framtiden. Befolkning blir allt äldre och behovet av arbetskraft växer. Men prognoserna som görs för att kunna beräkna hur stor invandringen kommer bli slår sällan in. Regeringen gav professor Eskil Wadensjö i uppdrag att titta på gamla prognoser för att reda ut hur de kan bli bättre.

– För hundra år sedan så trodde man att emigrationen skulle bli lika stor som den var då före första världskriget. Går man fram till slutet av 30-talet så trodde man att man att vi i princip inte skulle ha någon ut- eller invandring utan att det skulle vara begränsade folkrörelser av ungefär samma storlek som flyttade in och ut ur landet. Så det är svårt att bedöma framtiden och det händer hela tiden överraskande saker, säger Eskil Wadensjö, nationalekonom och professor vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet.

Han säger att när Statistiska centralbyrån och EU gör prognoser för hur stor in- och utvandringen kommer bli utgår man från hur läget ser ut just då och sedan räknar man ut hur framtiden blir om utvecklingen fortsätter på samma sätt. Det är viktigt att göra så exakta prognoser som möjligt. Kommunerna exempelvis behöver veta hur många som kommer för sin planering av bostäder och skolor. Men prognoserna blickar alldeles för långt framåt och verkligheten stämmer sällan med vad som förutspåtts. Krig och katastrofer är exempel på händelser som kan påverka migrationen, men som är svåra att räkna ut i förväg.

– Man visste inte om arabiska våren, att Berlinmuren skulle falla eller att vi skulle få nya medlemmar i EU och så vidare. Jag tror att man måste göra nya prognoser hela tiden. Vi måste förstå att långsiktiga prognoser blir alltid fel. Vi måste också veta vilka faktorer som påverkar så att vi får en rimlig bedömning av var det går snett, säger Eskil Wadensjö.

Den svenska befolkningen blir allt äldre och antalet personer som kan arbeta minskar, säger Eskil Wadensjö. Det är därför viktigt att Sverige fortsätter att vara ett attraktivt land att flytta till. Med bra prognoser så har välfärden chansen att hänga med i utvecklingen och då kommer arbetskraftsinvandrare att söka sig hit. Hösten 2012 har varslen duggat tätt. Men Eskil Wadensjö tror inte att det än så länge kommer att påverka arbetskraftsinvandringen till Sverige.

– Varslen är ännu inte så stora och de kommer inte alltid att resultera i arbetslöshet heller. Men det är klart att om Sverige kommer in en depression tillsammans med övriga Europa så kommer det att bli mindre migration överhuvudtaget. Kan man inte få arbete i ett annat land så stannar man hemma, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".