Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Palestinier som inte får asyl avvisas till Jordanien

Publicerat tisdag 18 december 2012 kl 13.24
"Det är helt omänskliga beslut som Migrationsverket fattar"
(2:54 min)

Palestinier som vistats för länge utomlands får inte komma tillbaka till Palestina. Ändå får de avslag på sina asylansökningar i Sverige. Migrationsverket hävdar rutinmässigt att de är jordanier och kan åka dit, enligt flyktingadvokater. Men de som inte har papper på att de är palestinska eller jordanska medborgare tas inte emot där heller. De fastnar i Sverige och blir papperslösa.

En av dem som drabbats är familjen Al-Khatib. De har bott i Sverige i åtta år och två av deras barn är födda här. Nu har de fått ett avvisningsbesked. Till Jordanien.

– Min dotter har inget medborgarskap. Om man inte registrerar sitt barn i Palestina inom fem år så förlorar man rätten till medborgarskapet.

Och då kan man inte heller avvisas till Palestina. Mamman är palestinsk medborgare, från Västbanken, liksom den äldsta dottern, men Migrationsverket menar att pappan kommer från Jordanien och därför ska familjen avvisas dit.

– Vi anser inte att man gjort det sannolikt att man haft sin hemvist på Västbanken eller de palestinska områdena, utan vi arbetar egentligen för att se om det finns en hemvist i Jordanien i det här ärendet, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

Men Migrationsverket hävdar rutinmässigt att palestinier från Västbanken kommer från Jordanien när de vistats för länge utanför Palestina för att myndigheterna ska godkänna att de får komma tillbaka. Det menar advokat Hans Bredberg. Dialekterna är lika och många palestinier har också bott i Jordanien, säger han.

– Migrationsverket tror att alla palestinier kommer från Jordanien och har man inte papper som kan bevisa något annat så fattas ett beslut på att de ska skickas till Jordanien, det är helt omänskliga beslut som Migrationsverket fattar, säger Hans Bredberg.

Men många palestinier har uppehållit sig i Jordanien och dem kan Migrationsverket avvisa dit, trots att grundregeln är att de ska avvisas till hemlandet. Per Löwenberg, på polisens gränskontrollenhet, kan inte säga hur vanligt det är men säger att det förekommer.

– Ja, det händer att polisen verkställer utvisningsbeslut till Jordanien av den här gruppen och man tas emot av jordanska myndigheter.

Jordanien tar emot palestinier som har medborgarskap, som därifrån får ta sig över gränsen tillbaka till Västbanken. Men de som saknar papper kan inte skickas tillbaka. Det är det vanligaste verkställighetshindret för polisen. Och pappan i familjen Al-Khatib saknar papper.

– Jag har papper från Jordanien som godkänts av svenska ambassaden i Amman på att jag inte har något jordanskt medborgarskap.

Hur många palestinier som fått avslag, men inte kan skickas tillbaka är svårt att säga, men av de 340 statslösa och 54 jordanier som fått avslag på sina ansökningar hittills i år, så har polisen tvångsavvisat 35 till Jordanien och fyra till Palestina. Vart resten tar vägen är oklart. Några har rest tillbaka frivilligt, men många blir också kvar i ett papperslöst limbo. Advokat Hans Bredberg har haft många sådana fall.

– Jag har ju ganska många palestinier som är kvar här i fyra år utan rättigheter och sen efter fyra år så tas frågan upp på nytt. Ett av de värsta ärendena jag haft är en som fick tillstånd efter femton år, säger advokat Hans Bredberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".