Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vanligt att asylsökande får ombud på annan ort

Publicerat torsdag 20 december 2012 kl 10.40
Fick bara träffa sitt ombud en gång
(2:48 min)
Shohreh Hesamfar och hennes man. Foto: SR.

Sex av tio flyktingadvokater är baserade i storstäderna samtidigt som många asylsökande finns på små orter ute i landet - långt ifrån sina ombud, något som kan försvåra processen. Det visar en granskning som SR International gjort. Familjen Hesamfar bor i Sundsvall, men fick ett ombud i Uppsala, något som de menar påverkade processen.

Shohreh Hesamfar och hennes man som fått avslag på sin asylansökan är mycket missnöjda med hur deras juridiska ombud skötte sitt uppdrag,  och ett av de stora problemen var att ombudet befann sig så långt borta, i en helt annan stad. 

– Efter att ha skickat många email till advokaten fick vi till slut träffa honom - men bara en enda gång. Dessutom visste han inte att vi är iranier och hade bokat en tolk som pratade arabiska, berättar Shoreh Hesamfar.

Fredrik Beijer, Migrationsverkets tillförordnade rättschef, medger att det är rätt vanligt att den asylsökande får ett offentligt biträde på annan ort, men att de utgår ifrån var själva asylutredningen kommer att ske när de förordar ett biträde.

– Det är i första hand i närheten av den platsen vi förordar biträdet. Så bor man långt ifrån själva handläggningsorten så är det ju ofta så att man kanske får resa för att träffa sitt offentliga biträde. Jag kan inte svara på hur ofta det sker, men det är ganska vanligt att man bor en bit ifrån sitt offentliga biträde, säger Fredrik Beijer.

Sextio procent av de juridiska ombud som Migrationsverket regelbundet ger uppdrag till är alltså baserade i storstadsområdena Stockholm, Malmö och Göteborg. Men Fredrik Beijer ser inga större problem med det.

– Det är klart att många asylsökanden har sitt anläggningsboende på ganska små orter, men när man ska träffa biträdet får man ju hjälp med det. Vi utbetalar bidrag för att få träffa biträdet och så vidare, så normalt sett är det inga problem. Det är klart att ett spontanbesök hos det offentliga biträdet är jättesvårt. Men det är inte heller meningen att man ska kunna göra spontanbesök, utan man bör avtala en tid för att gå igenom vad som ska avhandlas, säger han.

Shohreh Hesamfar och hennes man menar att de har fått ett felaktigt beslut just på grund av att advokaten befann sig över 30 mil bort och de komplikationer det medförde.  De överklagade till Migrationsdomstolen, där har de också fått avslag. Men det är inte alls säkert att ärendet skulle slutat annorlunda om advokaten funnits på närmare håll. Enligt Fredrik Beijer handlar det ofta om rena missuppfattningar.

– Ibland är det så att man kanske har missuppfattat och tror att det är biträdet som är skuld till att avslaget har skett. Men det kanske inte är så som är fallet, utan det är helt enkelt så att de skäl man åberopar inte är tillräckliga, men man lägger skulden på biträdet. Vi får då titta i varje enskilt fall, och i ett sånt fall får ju alltid biträdet yttra sig om hur han eller hon har uppfattat situationen och så vidare, säger Fredrik Beijer, tillförordnad rättschef på Migrationsverket.

Research: Jenny Inal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".