Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utställning om civilkurage återinvigd

Publicerat fredag 25 januari 2013 kl 16.15
"Risken är ofta mindre än man själv uppskattar"
(3:35 min)
Foto: Miguel Muñoz Rubilar

Vad händer om man tittar bort när det sker en orättvisa eller någon utsätts för våld? Det är en av frågorna som ställs i vandringsutställningen Spelar roll, som redan visats för 20.000 gymnasieelever runt om i landet och som nu öppnas i en ny, uppdaterad form på Forum för levande historia i Stockholm. Men meningen med utställningen är inte i första hand att få ungdomarna att ingripa oftare, säger projektledaren Christina Gamstorp.

– Målet med utställningens är snarare att medvetandegöra passivitetens orsaker och konsekvenser. Jag tror att det handlar om att vidga handlingsutrymme lite grann.

På utställningen finns bland annat exempel på situationer där människor valt att förhålla sig passiva. Det är händelser hämtade ur vår nyare historia och ur vår samtid - situationer och händelser som skulle ha blivit annorlunda om något passiv vittne hade handlat eller reagerat på ett annat sätt.

För ett par år sedan diskuterades ett förslag om att införa en ny lag som skulle göra det olagligt att inte agera för att hjälpa en utsatt medmänniska. I den debatten sades det ibland att den genomsnittliga svensken är mindre villig att blanda sig i än andra nationaliteter. Men ingenting tyder på att det här är nationellt betingat, säger Christina Gamstorp.

– Nej, det tror jag inte. Men däremot så kan det finnas normer i ett samhälle. Jag kan inte svara på om vi har andra normer i Sverige men det kan finnas lite så här "någonannannismen" du vet, att någon annan hela tiden ska  göra saker, eller att man ska ta hand om sig själv framför allt, säger Christina Gamstorp, men hon känner igen argumenten att det skulle vara bättre på andra håll.

– När jag pratar med unga människor så säger de ofta: om det har varit i Frankrike då skulle folk gripit in direkt.  Eller om det har varit i Italien så skulle så skulle man gripit in. Men forskningen pekar inte i den riktningen att det görs mycket mer på andra platser.

Syftet med utställningen är alltså inte att visa att man nödvändigtvis ska gripa in i varje givet läge. Det handlar mer om att man ska vara mer medveten i de här situationerna, och att ungdomar diskuterar vilka konsekvenserna blir av vår försiktighet och passivitet för att försöka hitta strategier för att kunna påverka ett destruktivt skeende, säger Christina Gamstorp.

– Risken är kanske mindre många gånger än man själv uppskattar. Det finns en onödig rädsla många gånger i att våga säga någonting. Vad det här projektet också handlar om är att i det lilla vardagliga: i situationer i skolan eller runt ett middagsbord, om någon fäller en rasistisk kommentar (det handlar inte bara om människor som bor runt en koncentrationsläger  eller ser en våldssam situation), utan att i det här vardagliga faktiskt påverka. På så sätt är man delaktig i ett skeende även om man står tyst eller inte vågar säga någonting, säger Christina Gamstorp, projektledare vid Forum för levande historia.

Den uppdaterade utställningen Spelar roll som på fredagen hade sin vernissage i Forum för levande historias lokaler i Stockholm kommer att pågå till och med oktober 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".