Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vinstrekord för storbankerna tack vare bolånen

Publicerat onsdag 6 februari 2013 kl 15.40
"Konkurrensen mellan bankerna är för svag"
(3:08 min)
Handelsbankens huvudkontor i Stockholm. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX.

Handelsbanken var sist av de fyra storbankerna att redovisa sitt resultat för 2012. Vinsten hamnade på 14 miljarder kronor. Totalt slog de fyra storbankerna vinstrekord, med över 81 miljarder kronor, en förbättring med två miljarder jämfört med året innan. Mest pengar tjänar bankerna på bolånen. Där ligger vinsten på ungefär 65 miljarder kronor, enligt Dagens Nyheters uträkning. Konkurrensen fungerar inte, säger Daniel Liljeberg på Villaägarna.

– Vår bedömning är att konkurrensen mellan bankerna är för svag. Svenska bolånekunder och svenska bankkunder överlag är inte tillräckligt rörliga, man är lojal med sin bank, man byter inte bank, och man hotar inte sin bank med att byta bank. Och det gör att bankerna kan ligga på de här nivåerna, säger Daniel Liljeberg, som är chefsekonom på intresseorganisationen Villaägarna.

Det är en ökad skillnad mellan vad bankerna betalar i ränta för de pengar de lånar in och vad kunderna får betala för sina bolån som ligger bakom de kraftigt ökade vinsterna på bolån. Under ett par år har bankernas vinstmarginaler på sina bolån fördubblats, från ungefär 5.000 kronor till ungefär 10.000 kronor för ett miljonlån, skriver Dagens Nyheter.

Både finansminisster Anders Borg och finansmarknadsminister Peter Norman har flera gånger kritiserat bankernas räntesättning, men några avgörande politiska beslut har inte fattats för att ändra på situationen. Det tycker Daniel Liljeberg på Villaägarna i princip är bra.

– Man ska vara försiktiga att intervenera i den privata marknaden, men vi vill se att bankerna visar upp sina upplåningkostnader på ett mer transparent sätt. Idag redovisar två banker, SEB och Swedbank, sina upplåningskostnader och de skiljer sig väldigt mycket vilket för oss så tror att det är inte samma sak man redovisar helt enkelt. Och det gör att för en kund eller en konsumentorganisation som Villaägarna så är det så väldigt svårt och se hur höga bankernas upplåningskostnader faktiskt är.

En sak som gör att konsumenter inte gärna byter bank, är den höga kostnaden för att avbryta ett bundet lån i förtid. Den här så kallade räntekostnadersättningen styrs av en lag, och Villaägarna arbetar för att den ska förändras för att kostnaden ska bli lägre, säger Liljeberg. Regeringen har tillsatt en utredning om det här som ska presenteras senare i år.

Positivt är ändå, enligt Daniel Liljeberg, att bolånemarginalerna som steg kraftigt efter den senaste finanskrisen har stabiliserats under 2012, och nu ökat de inte längre, säger han.Hur mycket kan då en organisation som Villaägarna påverka bankerna för att de ska hålla lägre räntemarginaler?

– Vi kan påverka bankerna genom den opinionsbildning vi bedriver men vill vi påverka regelverket så måste vi påverka politikerna. Men vi ser gärna att bankerna frivilligt enas kring en redovisningssätt för upplåningskostnaden så att det går att jämföra, säger Daniel Liljeberg, Villaägarnas chefsekonom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".