Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen vill använda bistånd till asylkostnad

Publicerat tisdag 5 mars 2013 kl 15.56
"Ett sätt att bakvägen minska biståndet"
(1:54 min)
Anders Borg. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Finansminister Anders Borg säger att biståndet kan skäras ner och i stället gå till flyktingmottagande i Sverige. Det som ett sätt att täcka den ökande kostnaden för asylsökande som kommer till Sverige. Jesper Bengtsson, chefredaktör på Sida-finansierade tidningen Omvärlden, tycker inte det är så förvånande.

– Moderata partiet har ju länge ifrågasatt biståndets storlek. De gick till val 2006 på att biståndet skulle minska, och de har inte lyckats göra det hittills för att de andra partierna i alliansen har varit emot en sån politik. Det här blir väl ett sätt att bakvägen försöka minska biståndet.

Kommer det gå igenom?

- Det är svårt att säga. Det finns en konsensus att det går att använda pengar från biståndet till den här sortens verksamheter. En del av biståndpengarna går redan dit. Så det här handlar mer om vilken nivå som ska gå till flyktingmottagandet i Sverige. Det kan hända att Anders Borg, och så småningom biståndsminister Gunilla Carlsson, kan övertyga de andra allianspartierna om att det här är en bra idé. Men de mindre allianspartierna har också värnat ganska mycket om enprocentsmålet i biståndet. Så att jag är rätt säker på att det kommer att möta motstånd, både från oppositionen och internt i majoriteten, säger Jesper Bengtsson, chefredaktör på Omvärlden. 

Ända sedan alliansregeringen tillträdde har biståndspengar använts för mottagning av flyktingar som kommer från länder som finns med på OECD/DAC:s lista. DAC är OECD:s biståndskommitté och definierar vad som kan räknas som bistånd.

Inför varje höstbudget görs en genomgång över hur många flyktingar som beräknas komma och från vilka länder. Är det länder som finns med på DAC:s lista kan flyktingmottagningen definieras som bistånd. Regeringen har planer på att minska Sveriges bidrag till olika FN-organ med upp till tio procent.

Men det finns en risk med att styra om pengar från FN och Världsbanken på det som finansministern menar kan bli aktuellt, säger Jesper Bengtsson.

– Om man tar bort ett antal stödmiljarder från det svenska FN-stödet, det kan också påverka Sveriges möjligheter att bli invalda i säkerhetsrådet till exempel. Det har funnits diskussioner i Sverige om att försöka söka en plats i säkerhetsrådet, och då är det klart att då ser det lite illa ut om Sverige samtidigt drar undan en del av sina stödpengar, säger Jesper Bengtsson på tidningen Omvärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".