Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Migrationsverkets personal utbildas om religion

Publicerat torsdag 30 maj 2013 kl 11.15
"En bristande förståelse ibland kring religion"
(2:22 min)
Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Nu ska Migrationsverket bli bättre på att bedöma situationen för personer som har konverterat till en annan religion och som söker asyl i Sverige. I samarbete med Sveriges Kristna Råd ska man nu börja utbilda sin personal.

Migrationsverket har tidigare fått kritik för att ha för dåliga kunskaper om personer som förföljs för att de bytt religion. Nu ska alltså personalen utbildas, men Carl Bexelius, tillförordnad biträdande rättschef på Migrationsverket, tycker inte man kan säga att myndigheten tidigare brustit i sina bedömningar.

– Jag tror att man alltid ska vara självkritisk och säga att man har ett bra arbetssätt men att det kan bli bättre. Och här försöker vi vara proaktiva och knyta till oss den bästa kunskapen inom det här området för att ytterligare förstärka vår utredningskapacitet. 

Framförallt ska utbildningen ge handläggarna på Migrationsverket nya kunskaper för att de bättre ska kunna bedöma asylskäl som gäller religion, och då framförallt för personer som konverterat. Utbildning ska ske i samarbete med Sveriges kristna råd, som också varit de som kritiserat Migrationsverkets arbete. Till exempel har de pekat på att man vid bedömningen varit för faktabaserad, som att Migrationsverket har frågat asylsökande om de kan namnge Jesus lärjungar eller hur många böcker bibeln har. Ett dåligt sätt att bedöma om någon är uppriktig i sin konvertering säger Kristina Hellqvist, handläggare för flykting- och integrationsfrågor på Svenska Kyrkan. 

– Vi försöker mer säga att man måste se mer på hur processen har sett ut, vad är det som gör att man har tagit det här steget, hur gestaltar det sig i den här personens vardag. Det är mycket mer relevanta frågor än att ha kunskapsförhör. 

Men problemet med att göra en riktig bedömning är större än bara felaktiga frågor, menar hon. Det finns mycket fördomar kring religion i samhället, och där är Migrationsverket inget undantag. 

– Religion är lite apart för väldigt många i det svenska samhället. Man har väldigt svårt att förstå att människor skulle till exempel riskera livet för att vara med i en hemlig kyrka i Iran. Det finns ju i det svenska samhället en bristande förståelse ibland kring religion och det avspeglas också på svenska migrationsmyndigheter, säger Kristina Hellqvist på Svenska Kyrkan.

Första utbildningstillfället ska hållas nu i juni och sedan fortsätta i alla fall under hösten. Hur utbildningen av personalen kommer påverka antalet beviljade asylansökningar vill däremot inte Carl Bexelius på Migrationsverket spekulera i.

– Det går ju inte att göra någon bedömning av vad det blir för utfall i prövningen. Utan här skapar vi bättre förutsättningar för att göra goda bedömningar och motivera våra beslut på ett bra sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".