Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt initiativ för att hjälpa offer för näthat

Publicerat fredag 31 maj 2013 kl 10.00
"Vi vill medevetandegöra de normer som finns"
(1:59 min)
Mårten Schultz, professor i civilrätt. Foto: SR

Nu finns det möjlighet för den som blivit utsatt för hot eller kränkningar på internet att söka juridisk hjälp hos nyss öppnade Juridikinstitutet. Där arbetar juridikstuderande eller andra yngre jurister på ideell basis och under överinseende av erfarna jurister.

Professor Mårten Schultz är institutets ordförande, och han säger att näthat i en juridisk bemärkelse faller under ett antal olika kategorier.

– Det är olaga hot, olaga förföljelse, förtal, förolämpning och i vissa fall kan det bli fråga om ofredande brott eller brott mot personuppgiftslagen. Och det är enbart de kategorierna som jag egentligen är intresserad av och där finns redan en uttrycklig normativ struktur, genom att lagstiftaren helt enkelt har sagt att det är förbjudet. Så det är inte så att vi lägger så mycket värderingar i vad som är förbjudet. Det handlar om näthat i den juridiska bemärkelsen, säger han. 

Förutom att belysa ett aktuellt och juridiskt intressant område är det tre huvudsyften som arbetet vid Juridikinstitutet uppfyller, säger professor Mårten Schultz.

– Vi vill medvetandegöra de normer som finns. För att visa var gränsen för den tillåtna yttrandefriheten går och att samma regler som gäller i köttvärlden, det vill säga utanför internet, i det stora hela också gäller på internet. Den andra saken är att vi kan hjälpa några, inte alla men några,  som har blivit utsatta för otillåtna attacker eller otillåtna och allvarliga kränkningar på internet. De kan vi hjälpa och vi kan ta vara på deras intressen genom hela kedjan.

Och, självklart, säger professor Mårten Schultz,  är ett tredje syfte för Juridikinstitutets arbete i bekämpningen av näthat att ge en chans till juridikstudenterna att arbeta med riktiga fall och få insyn i hur det fungerar.  

Med andra ord är Juridikinstitutets mål att arbeta förebyggande genom att verka för upplysning om vilka regler som gäller på internet, hjälpa personer som inte själva har möjlighet att tillvarata sina rättigheter, och - när möjlighet ges - föra pilotmål i domstol, säger professor Mårten Schultz,  grundare av Juridikinstitutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".