Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rektorer tvekar ännu om skolavslutning i kyrkan

Publicerat måndag 3 juni 2013 kl 17.52
"En rektor blev mordhotad och en annan lämnade sin tjänst"
(3:08 min)
Skolavslutning i Litslena kyrka utanför Enköping. Ännu är det oklart vilka inslag en avslutning i kyrkan får ha. Foto: Mons Brunius/Scanpix

Det är skolavslutningstider och som vanligt väcks då frågan om hur en skolavslutning i kyrkan får utformas. En utredning håller som bäst på och tittar på var gränserna går. Men fortfarande är det oklart vad som gäller, och det kan skapa ett hårt tryck på rektorerna, säger Matz Nilsson som är ordförande för Sveriges Skolledarförbund.

– De har hamnat i skottgluggen eftersom de får ta ansvar för något som inte är tydligt i lagtext. Det är det vi vill komma ifrån och det är därför vi välkomnar att man nu en gång för alla ser över detta och så får vi se vad utredarna kommer att lämna för förslag, säger Matz Nilsson, ordförande för den fakliga organisationen Sveriges Skolledarförbund, som organiserar landets rektorer.

Debatten om var gränsen går mellan tradition och religion i skolan tog ny fart för ett halvår sedan, inför julen, när Skolverket tog fram riktlinjer för vad som gäller vid till exempel skolavslutningar. De grundades på den nya skollagens skrivningar om att utbildningen i skolan och förskolan ska vara icke-konfessionell, alltså utan religiösa inslag.

Det går att att hålla skolavslutning i kyrkan, men bara om prästen inte ber en bön eller välsignar eleverna. Däremot går det bra att sjunga "Den blomstertid nu kommer", trots att det är psalm, hävdade Skolverket.

Men det här fick många att sparka bakut. Den kristna dagstidningen Dagen startade ett upprop som de kallade Adventsuppropet, i protest mot att religiösa inslag förbjuds vid till exempel julavslutningar. Och även utbildningsminister Jan Björklund stämde in i kritiken. Det ska vara helt okej att en präst berättar för barnen varför vi firar jul, och läsa ett avsnitt ur julevangeliet i Bibeln, och reflektera över det, sa han. I januari tillsattes en utredning på utbildningsdepartentet med uppdrag att analysera frågan och komma med förslag.

Matz Nilsson på Skolledarförbundet hoppas att utredarna kommer fram till ungefär samma slutsats som Skolverket gjorde före jul.

– Vi vill ha en tydlighet i vad man menar med icke-konfesionella inslag. Förkunnelsen, bönen och annat, det kan vi väl förstå att det inte har med avslutningen att göra. Men själva sången, som då är en psalm, "Den blomstertid kommer", menar vi att man måste kunna sjunga. Och det är det förtydligandet vi behöver. Vad är det egentligen som gäller?

Matz Nilsson är kritisk mot att Jan Björklund blandade sig i den här debatten. Det skapade en osäkerhet, som gör att rektorerna svävar i ovisshet om vad som verkligen gäller.

Och även om de flesta rektorer inte upplever att de har några problem med skolavslutningarna, så är det här ändå en viktig fråga, säger Matz Nilsson:

– Det har blivit en rätt så stor fråga, och tyvärr hade vi två allvarliga incidenter, där en rektor blev mordhotad efter beslutet och en annan till slut lämnade sin tjänst, för att man kände att man inte hade stöd i sitt beslut. Och det är det vi vill komma ifrån. Rektorn har ansvar att ta beslut , och rektorn ska ta beslut, men det måste vila i ett tydligt lagstöd som inte öppnar upp för tolkningar.

Och den tydligheten finns inte idag?

– Vi tyckte att den tydligheten fanns med den hänvisning som Skolverket gjorde i sin skrivning. Men det som gjorde att det här blev otydligt igen - det var ju när statsrådet som är ansvarig för skolan går ut och säger att det är fel, och att han indirekt kritiserade Skolverkets skrivning, säger Matz Nilsson, ordförande i Sveriges Skolledarförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".